Tehenek a szupermarketben - Tüntettek a gazdák (videó)

agrarszektor.hu
Teheneket hajtottak egy angliai szupermarketbe azok a tüntetők, akik a tejtermékek alacsony ára ellen tiltakoztak a szigetországban. Az Asda nevű brit élelmiszerlánc egyik üzletében végrehajtott akciót az okozta, hogy a közelmúltban a legnagyobb brit tejfelvásárlónak számító Arla vállalat 23,6 penny/liter (mintegy 100 forint) árra módosította a tej literenkénti felvásárlási árát Nagy-Britanniában. Nálunk is rossz a helyzet.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Körülbelül hetven tüntető kampányolt az alacsony tejárak ellen Queenswayben, Angliában a helyi Asda elnevezésű szupermarketben. A tiltakozók két tehenet vezettek körbe az áruház polcai között, ezzel jelezve elégedetlenségüket a tej alacsony felvásárlási ára miatt.

A tüntetők szerint a gazdáknak legalább 30 penny/liter (mintegy 132 forint/liter) áron kellene értékesíteniük a tejet, de a legnagyobb brit tejfelvásárlónak számító Arla a közelmúltban ezt az összeget literenként 23,01 pennys árra (nagyjából 100 forintra) módosította. A tiltakozók úgy vélik, a tej a víznél is olcsóbb lett, és a gazdák helyzete lassan tarthatatlanná válik.

Magyarországon is drasztikusan csökkent az utóbbi időszakban a nyerstej felvásárlási ára, elsősorban az uniós tejtermelési kvóta megszüntetése és az első félévi túltermelés miatt. Jelenleg mintegy 75-76 forint a kilogrammonkénti átlagár, miközben korábban a 100 forint/kilogramm értéket is meghaladta. 

Az angliai tüntetésről felvételt is készítettek a jelenlévők:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03