100 ezer hektár föld kerülhet vissza az államhoz

agrarszektor.hu
Becslések szerint 80-100 ezer hektár termőföld is visszakerülhet köztulajdonba a volt állami nagygazdaságoktól, ezzel kapcsolatban zajlik a tárgyalások előkészítése, várhatóan legalább 200 társasággal veszik fel a kapcsolatot, mondta a Magyar Nemzetnek Szabó Csaba kiemelt földügyekért felelős miniszteri biztos - írja az MTI.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mintegy 124 volt állami gazdaságból létrejött jogutód cégek különböző átalakulásokon mentek keresztül, felaprózódtak, emiatt előreláthatóan legalább kétszáz céggel kell majd felvenni a kapcsolatot - mondta Szabó Csaba. Hozzátette: a kormány célja, hogy tárgyalásos úton visszaszerezze a nagy állami földterületeket bérlő gazdaságoktól az olyan, haszonbérletbe adott, növénytermesztésre használt földeket, amelyek "e cégeknek extraprofitot hajtanak".

A volt állami gazdaságok földjeit bérlő cégek haszonbérleti joga a mostani kormány idején járt volna le, ám az előző kabinet a bérleti jogok lejárta előtt újabb, jellemzően 20 évre szóló szerződéseket kötött velük, emlékeztet a Magyar Nemzet.

 

forrás: MTI/Index

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?