Sötétbe borul a Hortobágyi Nemzeti Park egy új rendelet miatt

agrarszektor.hu2020. szeptember 22. 17:30

Hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben az agrárminiszter rendelete, amelyben 91 ezer hektárnyi védőövezetet jelölt ki a Hortobágyi Nemzeti Park területén. Ezen a területen bármiféle kültéri világítótest vagy fényforrás létesítése, telepítése vagy cseréje csak hatósági engedéllyel lesz végezhető.

Nagy István agrárminiszter hétfőn kiadott egy rendeletet, amivel több mint 91 ezer hektárnyi védőövezetet jelölt ki a Hortobágyi Nemzeti Park területén. A rendelet szerint ezekben a védőövezetekben az onnan feltáruló éjszakai csillagos égbolt láthatóságát veszélyeztető és az élővilágra káros hatással lévő fényszennyezés megelőzése, csökkentése érdekében kültéri világítótest vagy fényforrás (beleértve a közvilágítást és a megvilágított vagy világító reklámfelületeket is) létesítése, telepítése vagy cseréje csak a természetvédelmi hatóság engedélyével végezhető, olvasható a 444.hu oldalán.

A fényszennyezés olyan mesterséges zavaró fény, ami nem csak a megvilágítandó felületre, illetve nem a megfelelő időszakban világít, amivel az égbolt mesterséges fénylését okozza, és ez negatív hatással van ez élővilágra, ugyanis sok élőlényt megzavar az éjszakai tájékozódásban, mivel alapvetően a Nap és a Hold változásához szoktak hozzá. Így viszont gyakran eltévedhetnek, magas épületeknek ütköznek, vagy esetleg nem találnak vissza fészkükbe, élőhelyükre. Éjszakai életmódú fajok esetében pedig a mesterséges fények lerövidíthetik a táplálékszerzésre hasznosítható időszakot.

Éppen ezért a rovarok védelmében Németországban már törvénnyel korlátoznák a fényszennyezést. A bemutatott elképzelés szerint a köztereken tiltanák rovarcsapdák elhelyezését, és az év 10 hónapjában napnyugtától napfelkeltéig tiltanák a reflektorok, keresőlámpák használatát.

Az agrárminiszter rendelete a Magyar Közlönyben olvasható, és a kihirdetését követő 8. napon fog hatályba lépni.

Címkék:
miniszter, rendelet, védelem, hortobágyi-nemzeti-park, nagy-istván, agrárminiszter, állatok, csökkentés, fényszennyezettség,