Ez durva: ki nem találnád, kik lettek Ukrajna legnagyobb földbirtokosai

agrarszektor.hu
2021. július 1-jén új földtörvény lépett hatályba Ukrajnában. Az új törvény megszüntette az adásvételt tiltó moratóriumot: ezt a reformot a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kérte, egy újabb hitelcsomagért cserébe. Azóta az ukrán termőföldek közel egyharmada kerülhetett amerikai kézbe, de korábban Kína is vásárolt termőföldeket Ukrajnában.

Ukrajna teljes területének közel 55%-a szántóföld, méghozzá olyan gazdag termőrétegű földek, amelyek óriási mezőgazdasági értéket képviselnek. Sokáig azonban csak bérelni lehetett ezeket, ugyanis az ukrán kormány még 2001-ben a földek adásvételére vonatkozó moratóriumot fogadott el, amit utána még tízszer meghosszabbított - olvasható a Magyar Nemzet oldalán. Azok a gazdák, akiknek csak aprócska földjük volt, amelynek művelése nem volt jövedelmező, inkább bérbe adták a területet. A kisbirtokok így nagy mezőgazdasági vállalatok befolyása alá kerültek, amelyek aprópénzért cserébe használták az értékes feketeföldet.

2021. július 1-je azonban változást hozott, amikor a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nyomására feloldották a korábbi moratóriumot, és így újra lehetőség nyílt a földek adásvételére, és az ukrán kormány lehetővé tette a termőföldek vásárlását Ukrajnán kívüli gazdasági szereplőknek is. Az árak gyorsan megugrottak, a korábbi 2500 dollárról tízezerre emelkedtek hektáronként, ami még mindig igen kedvező, ha figyelembe vesszük a földek kiváló minőségét.

A reform óta eltelt egy évben három amerikai tőkéjű nemzetközi konzorcium vált a legnagyobb felvásárlóvá Ukrajnában. Az Australian National Review szerint ez a három multi összesen 17 millió hektárnyi termőföldet vásárolt fel, ami a művelhető területek 28%-át, vagyis majdnem egyharmadát jelenti. A három óriásvállalat a Cargill, a DuPont és a Monsanto. Azonban nem az Egyesült Államok az első, amelynek vállalatai szemet vetettek az ukrán termőföldre. A The Wall Street Journal korábbi cikke szerint Kína már 2013-ban fél évszázadra szóló bérleti szerződést kötött a legjobb ukrajnai termőföld 9%-ára, ami az ország teljes területének 5%-át jelenti. Az ukrán termőföldek szerepe egyébként globális élelmezési szempontból is kulcsfontosságú, Ukrajna ugyanis az egyik legfontosabb agrárexportőr: a globális kukoricamennyiség 16%-a, valamint búza 12%-a innen származik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. augusztus 16. 18:03