2022. május 22. vasárnap Júlia, Rita

Hírek - Föld

3 hektár alatt pályáztatás nélkül értékesíthet az NFA

Három hektárra nő az eddigi egy hektáros limit, ami alatt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA)pályázat nélkül értékesíthet földterületeket a földalap és az erdőgazdálkodás szabályozását módosító előterjesztés értelmében.
 
 

Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca államtitkára szerint a módosítás a kisebb termelők számára is növelheti a versenyképességet. Indoklása szerint az érintett területek hazsnosítása gyakran megoldatlan. Hozzátette, az adásvételi szerződések megkötésük után nyilvánossá válnak, az egymillió forintnál értékesebb földterületek értékesítéséről pedig a Birtokpolitikai Tanács dönt.

A haszonbérleti szerződések meghosszabbítását továbbra is pályáztatni kell, azok automatikus meghosszabítását nem teszi lehetővé a módosítás, így Budai Gyula szerint kiszűrhetőek lesznek az olyan jellegű visszaélések, melyek eredményeként 2009-ben akár 15 évvel is meghosszabbították egyes nagygazdaságok földhasználati jogát.

Fontosnak nevezte azt a rendelkezést is, amely egységesíti a földalapról és az erdőtörvényről szóló jogszabályok erdőkre vonatkozó előírásait. Az osztatlan közös tulajdonban álló erdők esetében is pontosabb szabályok lépnek életbe, olyan esetekre, amelyekben az állam is rendelkezik tulajdonrésszel - mondta az államtitkár.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Sustainable World 2022

  Fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án a jövő vállalataiért!

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalatok: aki nem digitalizál, csúnyán le fog maradni!

  Hitelezés 2022

  Május 17-én együtt a hazai hitelpiaci szereplők! Offline + Online is!