2020. október 25. vasárnap Blanka, Bianka

Hírek - Föld

3 hektár alatt pályáztatás nélkül értékesíthet az NFA

Három hektárra nő az eddigi egy hektáros limit, ami alatt a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA)pályázat nélkül értékesíthet földterületeket a földalap és az erdőgazdálkodás szabályozását módosító előterjesztés értelmében.
 
 

Budai Gyula, a vidékfejlesztési tárca államtitkára szerint a módosítás a kisebb termelők számára is növelheti a versenyképességet. Indoklása szerint az érintett területek hazsnosítása gyakran megoldatlan. Hozzátette, az adásvételi szerződések megkötésük után nyilvánossá válnak, az egymillió forintnál értékesebb földterületek értékesítéséről pedig a Birtokpolitikai Tanács dönt.

A haszonbérleti szerződések meghosszabbítását továbbra is pályáztatni kell, azok automatikus meghosszabítását nem teszi lehetővé a módosítás, így Budai Gyula szerint kiszűrhetőek lesznek az olyan jellegű visszaélések, melyek eredményeként 2009-ben akár 15 évvel is meghosszabbították egyes nagygazdaságok földhasználati jogát.

Fontosnak nevezte azt a rendelkezést is, amely egységesíti a földalapról és az erdőtörvényről szóló jogszabályok erdőkre vonatkozó előírásait. Az osztatlan közös tulajdonban álló erdők esetében is pontosabb szabályok lépnek életbe, olyan esetekre, amelyekben az állam is rendelkezik tulajdonrésszel - mondta az államtitkár.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu