A Sarkkörtől Brazíliáig lángokban áll a Föld

agrarszektor.hu
Sokat hallani mostanában a szibériai vagy a brazíliai erdőtüzekről, de hogy a jelenség mennyire súlyos, arra az alábbi összefoglaló irányítja rá a figyelmet. Különösen a sarkköri erdőtüzek fellobbanása számít új jelenségnek. Sajnálatos, hogy a brazil kormány is éppen most döntött úgy, hogy szemet huny az erdők felperzselése felett.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szibériában, Alaszkában és Kanada egyes részein hatalmas tűzvészek pusztítottak. Most Grönlandon ég nagy területen minden. Sok a tűz a sarkkörtől északra, ez szokatlan jelenség. Mindehhez hozzájön a brazil kormány tudatos esőerdő-pusztítása is - írja ECMWF-ra hivatkozva az infostart.hu.  Augusztus közepéig átléptük a 150 megatonnát a tüzek általi szén-dioxid-kibocsájtásban (a sarkkörön belül). Összehasonlításképp: az idei sarkvidéki tűzesetek háromszor akkora szén-dioxid-emisszót produkáltak, mint Svédország éves kibocsájtása - írta az összefoglaló alapán az Országos Meteorológiai Szolgálat is a Facebook-oldalán.

  • Az orosz Távol-Keleten és Szibériában pusztító erdőtüzek több mint3 millió hektárt érintenek, a tüzek füstje 800 orosz település és a mongol főváros mellett elérte Alaszkát és Kanada nyugati partvidékét. Az elpusztult területeknek tudósok szerint 60-70, de van, ahol 100 év is szükséges a regenerációra.
  • A Kanári-szigeteken is hatalmas területeken lángol az erdő, közel tízezer embernek kellett elhagynia otthonát.
  • Alaszkában a napokban lobbant lángra tűz, ezzel szokatlanul hosszúra nyúlt a "tűzszezon" az amerikai államban.
  • Múlt héten pedig Dánia küldött tűzoltókat Grönlandra, hogy eloltsák a már lakott területeket is fenyegető újabb lángokat. Ha nem járnak sikerrel, illetékesek szerint akár egész télen éghetnek a tüzek, tovább súlyosbítva az hőhullámok miatt amúgy is kiemelkedően erős idei nyári jégolvadás hatását.
  • Brazília űrkutatási hivatala, az INPE adatai szerint idén 84 százalékkal több az erdőtűz az országban, mint az előző év hasonló időszakában: januártól augusztusig 72 ezer tüzet észleltek, és egyedül augusztus 15. óta 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál. A lángok által elért terület olyan nagy, hogy a tűz füstje elért Sao Pauloig. Az erdőtüzek számának példátlan növekedését azóta észlelték, hogy januárban hivatalába lépett Jair Bolsonaro új köztársasági elnök, aki meghirdette az Amazonas vidékének mezőgazdasági és bányászati célú fejlesztését. AZ IPNE szerint a tüzek nagy számát nem lehet a száraz időszak számlájára írni, vagy természeti jelenségként magyarázni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13