2020. március 30. hétfő Zalán

Hírek - Föld

A földmoratórium ügyét sürgeti az LMP

Az LMP azonnali lépéseket vár a kormánytól a két év múlva lejáró földmoratórium ügyében - írta az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében Szabó Rebeka.
 
 

A párt a hazai családi gazdálkodók érdekeinek védelmében azonnali lépéseket vár a kabinettől, mert úgy vélik: a kormány a "hangzatos ígéreteken kívül" eddig szinte semmit sem tett annak érdekében, hogy megállítsa a birtokkoncentrációt és a spekulációs célú földvásárlást. "Sőt, az állami tulajdonú földeket is saját klientúrájának építésére használja" - teszik hozzá a közleményben.

A politikus felhívja a figyelmet, hogy két év múlva külföldiek is szabadon vásárolhatnak termőföldet Magyarországon, és annak a meglátásának ad hangot, hogy amennyiben továbbra sem születik érdemi földügyi szabályozás, úgy minden esély megvan arra, hogy a tőkeszegény hazai gazdálkodók lába alól kivásárolják a termőföldet.

Az LMP szerint a földet az életvitelszerűen gazdálkodó, helyben lakó emberek, közösségek tulajdonában kell tartani, és ehhez a moratórium feloldásáig hátralévő időben új birtokrendezési és üzemszabályozási törvényt kell alkotni, ami rendet tesz a földtulajdon, a haszonbérlet és a földhasználat terén. A közlemény szerint megoldást kell találni az osztatlan közös földtulajdon problémájára, növelni kell a helyi közösségek részvételét és ellenőrzési lehetőségeit a földtulajdonnal és haszonbérlettel kapcsolatos döntésekben, ezért helyi földhasznosítási és birtokrendezési bizottságokat kell létrehozni.

 

forrás: MTI/Hvg.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu