2022. január 19. szerda Sára, Márió

Hírek - Föld

A földtörvény az üzemtörvénnyel együtt képes védelmezni a hazai mezőgazdaságot Fazekas szerint

A földtörvény a készülő üzemtörvénnyel együtt képes védelmezni a hazai mezőgazdaságot a spekulánsokkal és a külföldi tőkével szemben - jelentette ki Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter kedden este a Békés megyei agrárkamara gazdálkodói fórumán.
 
 

A miniszter hangsúlyozta: a földtörvényhez kapcsolódó üzemtörvény megalkotása az őstermelőknek, a családi gazdaságoknak, az egyéni és a társas vállalkozásoknak egyaránt fontos, hiszen nem mindegy, hogy az Európai Unión belüli szabad tőkeáramlás életbelépése, 2014 után a magyar gazdatársadalom vagy a külföldiek rendelkeznek majd a föld és eszközvagyonnal.

Fazekas Sándor kiemelte: az üzemtörvény a földtörvény elfogadását követően kerülhet a törvényhozás elé a nyár elején. A tervezet a földet az üzemektől nem elkülöníthető vagyonként kezeli, hanem az üzem tartozékaként, a gépekről, a gazdasági épületekről és a feldolgozó kapacitásokról szóló egység részeként. A föld így önmagában nem, csak üzemmel együtt, komplex termelőegységként lehet forgalomképes.

A miniszter szólt arról, hogy alaposan meg kell fontolni a mezőgazdasági üzem tulajdonlási szabályait, amire vannak minták Nyugat-Európából. Az üzemi forma körüli kép letisztulása rugalmas adó- és támogatási rendszer kialakítását segíti elő.

A miniszter a földtörvényről elmondta: a törvény vitája tavaly nyár végén kezdődött, kétszáz módosító indítvány sorsa még nem dőlt el. Abban mindenki egyetért, hogy a magyar termőföldet a magyar földművesek műveljék és a törvény szűrje ki a zsebszerződéseket, a csalárd ügyleteket.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárium 2022

  A tavasz meghatározó agrárgazdasági  rendezvénye április 6-án!

  Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től

  Ingyenes online klub 02.22-én!