2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Föld

A termőföld igenis likvid befektetés - interjú Kiss Zoltánnal, a Tiszacash Zrt. értékesítési vezetőjével

Kiss Zoltánnal, a Tiszacash Zrt. értékesítési vezetőjével készített kétrészes interjúnk első részében a többek között hazai termőföld adottságokról, a földbefektetés várható hozamairól volt szó. Második, befejező részében a tipikus termőföldbe fektetőkről, a befektetés ésszerű időtávjáról, illetve a földárakra hatással bíró jogszabályi változásokról olvashatnak.
 
 

Agrárszektor.hu: Mekkora a minimális befektetési terület?

Kiss Zoltán: Amekkorára a befektetőnek pénze van. Iránymutatóként azért elmondható, hogy jelenleg a 30-40 hektár, vagy annál nagyobb, egybefüggő területekre van a legnagyobb kereslet. Azt is tudni kell, hogy az Unió mezőgazdasággal kapcsolatos irányelvei változnak, 2014-től várhatóan az egységes területalapú támogatást felváltja a fenntartható gazdálkodás, a környezetvédelem, a szociális szempontok prioritása. Ennek valószínűsíthető következménye lesz, hogy a gyengébb minőségű, a jelenlegi művelési módok mellett gazdaságtalan, éppen ezért olcsóbb területeken a hasznosítás szemlélete és gyakorlata a megváltozó támogatási rendszer segítségével alapvetően megváltozik, gazdasági jelentőségük, és az áruk is felértékelődik.

ASZ.: Milyen időtávban gondolkozzunk?

K.Z.: Akár már rövidtávon is jó befektetés lehet a föld, de 3-4 éves időtáv az, amelyik már kiemelkedő hozamot biztosít. A termőföld örök érték, akár generációkon átívelő befektetésként is gondolhatunk rá. A jelenlegi vonatkozó jogszabály szerint a termőföld tizenöt éves tulajdonlás után adómentesen értékesíthető. A befektetés likviditására jellemző, hogy a kínálatunkba bekerülő piacképes területekre folyamatosan van azonnali fizetési készséggel rendelkező kereslet.

ASZ.: Jellemzően kik érdeklődnek a termőföld befektetések iránt?

K.Z.: Azok a pénzügyi befektetők, akik a befektetés tárgyát tekintve teljes biztonságra törekszenek, emellett befektetésükkel kiszámítható, magas hozamot akarnak elérni.

A befektetési igény folyamatos, amikor fut a gazdaság szekere, a megtakarításokat fektetik be, amikor válság van, a bizonytalanná váló hagyományos befektetéseket csoportosítják át a termőföld felé.

A 2009-es év adatai beszédesek. A világgazdasági válság ellenére a termőföld alapú befektetések általunk mért hozama 31,5 százalékos volt..

ASZ.: Hazánkban komoly probléma a birtokok elaprózódása, a sok tulajdonos. Ez pedig egy befektetésnél komoly hátrány, illetve nagy adminisztrációs teher. Milyen megoldásokat kínálnak ezekre a problémákra?

K.Z.: A Tiszacash Zrt. a pénzügyi vagy szakmai befektetők megbízásából az elaprózódott, vagy osztatlan közös tulajdonban levő birtoktesteket felvásárolja, azokat lehetőség szerint optimális birtokká alakítja. A munkát a tulajdonosok felkutatásától a földhivatali bejegyzésig teljes körűen elvégezzük. Munkánk eredményeként befektetőink pénzügyi szempontból, és a mezőgazdasági művelés szempontjából vizsgálva is értékes területekhez jutnak

ASZ.: Milyen szolgáltatásokat végez még a cég?

K.Z.: Befektetőinknek nem csak a termőföld megvásárlását bonyolítjuk le, hanem annak hasznosításában is közreműködünk.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megszervezzük a megvásárolt földterület bérbeadását, olyan jól képzett, ismereteink alapján munkáját magas színvonalon végző gazdálkodókkal együttműködve, akik biztosítják a föld termőképességének, értékének fenntartását. A gazdálkodók munkáját folyamatosan figyelemmel kísérjük, a területeket évente leszemlézzük, minősítjük, az erről készített jegyzőkönyvet, valamint a haszonbérbeadásból származó bérleti díjat a tulajdonosok részére eljuttatjuk.

A bérlőkkel mi tartjuk a kapcsolatot, a felmerülő problémákat egyeztetjük, lehetőség szerint megoldjuk, végső esetben a jogi képviseletet ellátjuk. Ezzel a komoly szakmai ismereteket és sok időt igénylő szolgáltatással nagy terhet veszünk le a befektetőink válláról.

Magyarországon egyedül álló hasznosítási szolgáltatásunk igénybe vételével olyanoknak is lehetővé válik ez a befektetési forma, akik nem mezőgazdasági szakemberek.

ASZ.: Mekkora értékű befektetett összeg fordul meg Önöknél évente?

K.Z.: A termőföld iránti érdeklődésnek köszönhetően ügyfeleink éves forgalma a tavalyi évben meghaladta a négy milliárd forintot.

ASZ.: Melyek azok a jogszabályok, amelyek változásai hatással lehetnek a földpiacra?

K.Z.: A földtörvény változásával az elővásárlásra jogosultak között a Magyar Állam az első helyre került. Ez azt jelenti, hogy egy adott mezőgazdasági terület eladásakor a Magyar Állam az adásvételi előszerződésben rögzített feltételek teljesítésével, elsőként gyakorolhatja elővásárlási jogát.

Ami jelentős hatással lehet a magyar földpiacra, a 2011-ben lejáró, a külföldi állampolgárok és a gazdasági társaságok földvásárlását korlátozó uniós moratórium. Ennek a konkrétumairól és az ehhez kapcsolódó hazai szabályozásról még csak elképzelések kerültek napvilágra, de a várakozások már most érezhetően emelték a hazai földárakat.

Abban a szakemberek egyet értenek, hogy jogszabályi változások hatására, vagy éppen azok ellenére a termőföld árának folyamatos emelkedésével számolhatunk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!