2021. szeptember 28. kedd Vencel

Hírek - Föld

A Vérke patak rehabilitációjából az agrárium is profitálhat

Már évek óta tart a kárpátaljai Vérke patak rehabilitációja, amely a beregszászi és ungvári járás környéki több mint 40 hektárnyi termőföld vízutánpótlását biztosítja. A patak vize az elmúlt évtizedek urbanizálódásának köszönhetően sokat változott, így a beavatkozás egyre időszerűbb.
 
 

A régóta folyó szakmai munkába 2019 tavaszán kapcsolódott be a Kexport Klaszter Nonprofit Kft., amely a Külgazdasági és Külügyminisztérium egyik pályázatának nyerteseként a mederüledék vizsgálatában fog közreműködni, tudtuk meg a cég közleményéből. Ennek során főként a csatornaiszap üledékének állapotát és felhasználhatóságát vizsgálják a szakemberek. A jó minőségű iszap elsősorban a mezőgazdaság számára jelenthet komoly értéket, de felhasználható hulladéklerakó vagy meddőhányó rekultivációs rétegrendjének kialakítására is.

A mederüledék mintavételezését az Elgoscar-2000 Környezettechnológiai és Vízgazdálkodási Kft. végezte el, amely a Kexport Klaszter Nonprofit Kft. egyik tagvállalata. A minták analitikai vizsgálata jelenleg is folyamatban van, részben az Elgoscar-2000 Kft. vizsgáló-laboratóriumában, részben pedig a beregszászi Talajvédelmi Hatóság laboratóriumban. Ez a szakmai munka kiváló példát mutat azokra a szakmai együttműködésekre, amelyben a tagvállalatok - a profiljukból adódóan - komoly szakmai segítséget nyújtanak egymásnak, mondta az együttműködésről Toronyi Zoltán, a Kexport Klaszter Nonprofit Kft. vezetője.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu