2020. július 10. péntek Amália

Hírek - Föld

Állami földbevételek: felmerül az adósságcsökkentés is

Törvénymódosítás is szóba jöhet annak érdekében, hogy az állami földeladásokból befolyó bevételeket felhasználhassa a kormány. A nemzeti földalapról szóló törvény szerint a bevételeket csak földvásárlásokra lehetne fordítani, de nem biztos, hogy a kormány ilyen célokra kívánja költeni a teljes összeget. Az már most valószínű, hogy több ezer hektárnyi területet vesznek ipari parkok számára, de egyes vélemények szerint a bevételeket adósságcsökkentésre kellene fordítani.
 
 

Elképzelhető, hogy törvénymódosítással teremti meg annak lehetőségét a kormány, hogy nagyobb mozgástérrel használhassa fel az állami földterületek értékesítéséből származó költségvetési bevételeket – derült ki Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter mai kormányinfós tájékoztatóján. A nemzeti földalapról szóló törvény szerint ugyanis – amint ezt korábban az Alkotmánybíróság is egyértelműsítette – a földeladásokból származó bevételeket csak földvásárlásokra, illetve birtokpolitikai célokra lehetne fordítani, de nem kizárt, hogy a kormány más felhasználási lehetőséget is számításba vesz. Összesen 250-300 milliárd forint elköltéséről lehet szó.

Abban a kormányon belül egyetértés van, hogy a földértékesítési bevételekből ipari parkokat kell kialakítani, mert létrehozásuk hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez – jelentette ki a miniszter. Több ezer hektárt vásárolhatnak meg ilyen célokra, és Lázár János szerint elképzelhető, hogy már ehhez is törvénymódosítás kell majd. Miskolcon és Debrecenben 600-600 hektáros, Nyíregyházán 400 hektáros ipari parki területre van szükség, és a dunántúli városokban is több száz hektárnyi, ezen felül pedig további számos kisebb igény merül fel – fogalmazott a tárcavezető.

A kormány dönt arról is, hogy az ipari parki kiadásokon felül miként használja majd fel a földeladási bevételeket. Lázár János szerint elképzelhető, hogy újabb termőföldvásárlásokat hajtanak végre, de szóba jöhetnek más szempontok is. Egyes vélemények szerint például külön törvénnyel az egész összeget adósságcsökkentésre kellene fordítani – érzékeltette a kormányzati dilemmákat a miniszter.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu