Állami földekhez juttatnák a gazdákat - Ezt javasolta a csúcsszervezet

agrarszektor.hu
A gazdák állami földekhez jutását támogatná a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) - jelentette ki Győrffy Balázs, a szervezet elnöke. A mostani szabályozások szerint a helyben lakó földművelők szerezhetnek földvagyont, ezért a NAK a jelenlegi jogszabályi keretek között, piaci áron, teljes átláthatóság mellett, megfelelő finanszírozási környezetben segítené őket.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Támogatná a gazdák állami földvagyon szerzését a NAK - írja az MTI. Győrffy Balázs szerint ezt az elképzelést a mostani jogszabályi keretek között, piaci áron, teljes átláthatóság mellett, megfelelő finanszírozási környezetben kell biztosítani.

A NAK elnöke hozzátette: a hatályos törvények értelmében bizonyos méret felett csak és kizárólag licites ármegállapítás lehetséges, tehát senki sincs kizárva az állami földvagyon megszerzéséből. Az árverésen kaució letételével alakul ki az ár, az elővásárlási jogok pedig ugyanazok, mint 25 évvel ezelőtt voltak.

Győrffy Balázs úgy véli, hogy a magyar termőföldvagyon könnyen külföldi kézbe kerülhetne, ha a gazdasági társas vállalkozások is szerezhetnének földtulajdont, mivel e vállalkozások nemzetközi vásárlók részére is értékesíthetők, a mostani szabályozás szerint viszont a helyben lakó földművelők szerezhetnek földvagyont. Emellett pedig fontos, hogy olyanoknál legyen a termőföld, akik nem spekulációs céllal veszik, hanem művelik azt. Jelenleg 20 éves elidegenítési tilalom mellett történne az értékesítés ez pedig távol tartaná a spekulációt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?