2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Állami földekhez juttatnák a gazdákat - Ezt javasolta a csúcsszervezet

A gazdák állami földekhez jutását támogatná a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) – jelentette ki Győrffy Balázs, a szervezet elnöke. A mostani szabályozások szerint a helyben lakó földművelők szerezhetnek földvagyont, ezért a NAK a jelenlegi jogszabályi keretek között, piaci áron, teljes átláthatóság mellett, megfelelő finanszírozási környezetben segítené őket.
 
 

Támogatná a gazdák állami földvagyon szerzését a NAK – írja az MTI. Győrffy Balázs szerint ezt az elképzelést a mostani jogszabályi keretek között, piaci áron, teljes átláthatóság mellett, megfelelő finanszírozási környezetben kell biztosítani.

A NAK elnöke hozzátette: a hatályos törvények értelmében bizonyos méret felett csak és kizárólag licites ármegállapítás lehetséges, tehát senki sincs kizárva az állami földvagyon megszerzéséből. Az árverésen kaució letételével alakul ki az ár, az elővásárlási jogok pedig ugyanazok, mint 25 évvel ezelőtt voltak.

Győrffy Balázs úgy véli, hogy a magyar termőföldvagyon könnyen külföldi kézbe kerülhetne, ha a gazdasági társas vállalkozások is szerezhetnének földtulajdont, mivel e vállalkozások nemzetközi vásárlók részére is értékesíthetők, a mostani szabályozás szerint viszont a helyben lakó földművelők szerezhetnek földvagyont. Emellett pedig fontos, hogy olyanoknál legyen a termőföld, akik nem spekulációs céllal veszik, hanem művelik azt. Jelenleg 20 éves elidegenítési tilalom mellett történne az értékesítés ez pedig távol tartaná a spekulációt.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben