Állami földeladások: "mutyi kizárva"

agrarszektor.hu
"Mutyi kizárva" - jelentette ki az állami termőföldek értékesítése kapcsán Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Az Országgyűlés az ellenzék kezdeményezésére hétfőn a földeladásokról politikai vitanapot tart. Az agrárminiszter szerint "történelmi fordulópont" az állami földértékesítés.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

"A termőterület a magyar gazdák kezében van a legjobb helyen" - mondta mai tájékoztatóján Győrffy Balázs, aki az állami földeladások kapcsán az MTI szerint úgy fogalmazott: "mutyi kizárva". Ezt azzal indokolta, hogy a három hektárnál nagyobb földeket nyilvános árveréseken adják el, a kikiáltási ár pedig a helyi árnál tíz százalékkal magasabb. A spekulánsok kizárását húszéves terhelési és elidegenítési tilalom garantálja.

Győrffy Balázs kiemelte továbbá, hogy Magyarországon 300 hektárnál több termőföldet senki sem szerezhet. Tájékoztatása szerint a most értékesítésre szánt állami területek körülbelül négyötöde tíz hektárnál kisebb.

Az MSZP szerint viszont nem lehet megakadályozni a magyar termőföld külföldi kézbe kerülését az állami földek eladásával - állította Gőgös Zoltán, az ellenzéki párt elnökhelyettese. Szerinte a külföldiek földvásárlását akkor lehet megakadályozni, ha ezek a földek állami kézben maradnak. Minden más esetben legkésőbb húsz év múlva külföldi kezében kerülhetnek a most eladott földek - tette hozzá.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ugyanakkor a magyar mezőgazdaság történelmi fordulópontjának tartja az állami szántóföldek értékesítését. A parlamenti vitanapon azt mondta, a kormánya a földeladással egy közel évszázados kisgazda elképzelést vált valóra.

Az állami földek 20 százalékát bízzák a gazdákra, ezzel megerősítik a családi gazdaságok, a földművesek gazdasági pozícióit és versenyképességét - vélte a miniszter. A földművesek érdekeit tartják szem előtt, mert tulajdonosként nem kell bérleti díjat fizetniük. A miniszter szerint a céljuk kisbirtokok megerősítése a nagybirtokokkal szemben, illetve az, hogy megvédjék magyar termőföldet a külföldi terjeszkedés veszélyétől.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?