2020. május 30. szombat Janka, Zsanett

Hírek - Föld

Ángyán: a termőföldet nem alternatív energia előállítására kell felhasználni

Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a Professzorok Batthyány Körének vitaülésén szombaton arról beszélt, hogy manapság minőségi, egészséges és biztonságos élelmiszereket előállító mezőgazdaságra van szükségünk, ezt pedig a nemzeti vidékfejlesztési stratégia is támogatja.
 
 

Kiemelte, hogy a termőföldet nem bioenergia előállítására kell felhasználni, a helyi gazdaságot, a helyi termelést pedig elő kell segíteni, ezért is kapcsolják össze a közétkeztetést – amire az egészségügy 430 milliárd forintot költ - a helyi mezőgazdasági termeléssel, annak támogatásával.

Eddig az Új Magyarország vidékfejlesztési program európai uniós forrásainak mintegy harmadát felhasználta az állam a nagyberuházások támogatására, most viszont az állami földek hasznosításával a kis-, közepes és családi mezőgazdasági modellek kialakulását, a vidék társadalmi stabilizálását, a foglalkoztatást, a helyben lakó családok erősítését célozzák meg - írja az mno.hu.

Ángyán úgy véli, Magyarország és a Kárpát-medence mezőgazdasága képes fogyasztásához képest jóval több termény előállítására is, de fontos, hogy először saját igényei elégítse ki, aztán termeljen exportra. Újra kell építeni a privatizáció során elvesztett vertikumokat, a vidék és a város kapcsolatát pedig meg kell fordítani.

A magyar termék definícióját is rendezni kívánják, terveik szerint magyar termék csak az lehet, amelyet magyar alapanyagból Magyarországon állítottak elő.

A még szabadon mobilizálható 200-250 milliárd forintból olyan élelmiszer-ipari beruházásokat is támogat majd a tárca, amelyek értékhatára alacsonyabb lesz az eddigieknél, ezzel lehetővé teszik, hogy a kisebb vállalkozások is pályázhassanak, tavasszal pedig elindul a demográfiai földprogram is.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu