Ausztria megvizsgálja a magyarországi földjogi ügyeket

agrarszektor.hu
Kizárólag a jogszabályba ütköző szerződések megkötésében részt vevőknek kell számolnia a magyar állam fellépésével és polgári jogi, valamint büntetőjogi következményekkel - áll a Vidékfejlesztési Minisztérium pénteken, az osztrák-magyar termőföld vita kapcsán az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A korábban az üggyel foglalkozó két osztrák sajtóorgánumnak is elküldött állásfoglalás szerint a magyar állam tiszteletben tartja a tulajdonhoz való alkotmányos jogot, amely a jogszerűen tulajdonjogot szerző uniós külföldit ugyanúgy megilleti, mint a magyar állampolgárokat. A dokumentum ugyanakkor hangsúlyozza: termőföld tulajdonjogát a hatályos szabályozás szerint, az Európai Unió által 2014 májusáig biztosított moratórium lejártáig - a törvényben meghatározott kivételektől eltekintve - kizárólag magyar állampolgársággal rendelkező magánszemély szerezheti meg. Tagállami állampolgár a magyar földpiac megnyitásáig abban az esetben mentesülhet a tilalom alól, ha önálló vállalkozó mezőgazdasági termelőként kíván letelepedni Magyarországon, legalább három éve folyamatosan, jogszerűen Magyarországon lakik és folytat mezőgazdasági tevékenységet, továbbá rendelkezik az erre vonatkozó hatósági igazolással.

A közlemény emlékeztet: közismert tény, hogy az elmúlt két évtizedben számos olyan technika alakult ki a joggyakorlatban, amely a tulajdonszerzést gátló jogszabályi rendelkezések kijátszását, megkerülését szolgálta. A kormány ennek a gyakorlatnak a felszámolására hozta létre azt a tárcaközi bizottságot, amelynek feladata az ilyen jogellenesnek, ezáltal a magyar polgári jog szabályai szerint semmisnek minősülő ügyletek feltárása és a továbbiakban szükséges lépések megtétele. A tárca állásfoglalása kiemeli: a kormány a felek közti megállapodás időpontjában hatályos jogszabályoknak megfelelő szerződést "semmilyen formában nem kívánja bolygatni", tehát a jogszerűen termőföld-tulajdont szerzett tagállami polgároknak nem kell tartaniuk attól, hogy megfosztják őket a megélhetésűket biztosító, művelésükben lévő földterülettől.

A jogszabályba ütköző szerződések megkötésében részt vevőknek ellenben számolnia kell az állam fellépésével úgy polgári jogi, mint büntetőjogi téren, hiszen a Magyarországon a magyar törvények egyformán vonatkoznak mindenkire és azokat mindenkinek egyformán be is kell tartania - olvasható a közleményben. Az ORF osztrák közszolgálati rádióban pénteken elhangzott: az Európai Bizottság meg fogja vizsgálni azokat a panaszokat, melyek szerint a magyar hatóságok intézkedései nyomán osztrák gazdák elveszíthetik a magyar telekkönyvbe szabályszerűen bejegyzett, földbirtokhoz fűződő jogaikat. "Nagyon komolyan vesszük ezeket a vádakat, de mielőtt lépéseket teszünk, először részletesen tájékozódnunk kell" - mondta a rádiónak Michel Barnier belső piaci biztos szóvivője, Stefaan De Rynck.

A szóvivő első benyomása az, hogy a földtulajdon állítólagos visszamenőleges törlése nem felel meg a külföldiek földvásárlási moratóriuma szabályainak - hangzott el a tudósításban. "Azt várjuk a magyar kormánytól, hogy fogadjon el egy olyan törvényt, amely 2014. május 1-től normalizálja a mezőgazdasági területek vásárlását. Addig azonban nem szabad új különleges korlátozásnak alávetni a vásárlásokat, még kevésbé visszamenőleges hatállyal" - mondta De Rynck. Előző nap a rádió arról számolt be, hogy a magyar hatóságok 16 esetben rendelték el osztrák állampolgárok termőföld-vásárlásának érvénytelenítését. A helyi hatóságok, amelyek előzőleg engedélyt adtak a telekkönyvi bejegyzésre, "Budapestről kaptak utasítást erre", miután megváltozott az illetékességük - hangzott el a rádióban. Az érintett osztrák gazdák Ernst Zimmerlhez, a budapesti osztrák követség mezőgazdasági tanácsosához fordultak segítségért. Michael Spindelegger osztrák külügyminiszter és Nikolaus Berlakovich mezőgazdasági miniszter csütörtökön újságíróknak nyilatkozva a felmerült problémák megoldását szorgalmazta. Spindelegger emlékeztetett arra, hogy az osztrák álláspont ismert a magyar fél előtt. Az osztrák fél "minden egyes esetet külön megvizsgál, az esetek nagyon különbözőek" - mondta. Egyúttal hozzátette azt is, hogy nem szabad a "Magyarország-szapulás" hibájába esni.
Berlakovich kitért arra is, hogy a minisztérium kapcsolatban áll a budapesti osztrák tanácsossal és "az európai szintet is bekapcsolta, mint az (uniós) szerződések őrét".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03