Az aszály csak a kezdet volt: újabb hatalmas csapás érte a magyar földeket

MTI
Májusban a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság működési területén több mint 121 milliméter csapadék hullott, ami 65,3 milliméterrel haladja meg a sokévi átlagot, ezért hét szakaszon belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni - tájékoztatta az igazgatóság az MTI-t.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Elsőfokú a belvízvédelmi készültség a holt-sebes-körösi, a mezőberényi és a dögös-kákafoki, másodfokú pedig a gyomai, a Kettős-Körös jobb parti, a hosszúfoki és az Élővíz-csatornai belvízvédelmi szakaszon - közölték. A belvízmentesítés érdekében több közbenső átemelő - nagyobbrészt automata telep - üzemel. A térség folyóin árhullámok vonulnak le, ennek következtében megszűnt a belvizek gravitációs levezetési lehetősége, ezért az érkező vizeket szivattyúk emelik a folyókba. Ahol szükséges a folyamatos üzem, ott a védekezés másodfokú készültség keretében történik. 

A kép illusztráció (Forrás: MTI Fotó: Rosta Tibor)

Szerda délután és este több helyen, rövid idő alatt jelentős mennyiségű csapadék hullott. Dévaványa térségében - nem hivatalos mérőállomáson - 80 milliméter feletti csapadékot is mértek. Éjszaka Dévaványa belterületének mentesítése érdekében el kellett indítani a folyáséri szivattyútelepet, Telekgerendáson pedig provizórium, azaz mobilszivattyú telepítése vált szükségessé.

Jelenleg 24 szivattyútelep (ebből négy folyamatosan) üzemel az igazgatóság területén. A kézi vezérlésű szivattyútelepek közül három folyamatosan működik. Május 29-én az átemelt víz mennyisége 1 255 ezer köbméter volt. Április 30. óta 12 821 ezer köbméter vizet emeltek át.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?