2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Az új földbizottságokban is átveszi a hatalmat az agrárkamara?

Semmi sem zárja ki, hogy valaki két helyen egyszerre legyen tag.
 
 

Jelentős az érdeklődés vidéken a földbizottságok megalakítása iránt, bár az ezzel kapcsolatos rendelet még nem született meg - mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke. Ha a testületek egyes helyeken nem tudnának megalakulni, feladatukat a NAK területi szervezetei vennék át.

A földtörvény szerint a termőföld adásvételét jóváhagyó bizottságok megválasztását a jegyző bonyolítja le, és van, ahol már most követelik a testület megalakítását. A testületek létrehozását a tavaly nyáron elfogadott földforgalmi törvény írja elő, de a részletes szabályozás még nem jelent meg.

Ha a földbizottság nem alakul meg, vagy nem képes ellátni feladatát, akkor a NAK területi szerve veszi át a szerepét - közölte az MTI szerint Győrffy Balázs. A termőföldvásárlást ebben az esetben a NAK megyei elnöksége hagyhatja jóvá, az elnök szerint azonban célszerű lesz a megyei elnökségeknek kikérniük a települési agrárgazdasági bizottságok véleményét. A kamara valószínűleg kötelezővé teszi ezt.

A NAK elnöke megjegyezte: nem zárja ki semmi, hogy a települési agrárgazdasági bizottság tagja egyben a földbizottság tagja is legyen. Kistelepüléseken nem feltétlenül van annyi köztiszteletben álló gazdálkodó, hogy a két bizottságot különböző tagokkal töltsék fel, így sok helyen lesznek átfedések - mondta.

Győrffy Balázs szólt arról is, hogy tavalyi ígéretüknek megfelelően felülvizsgálják a kamarai tagdíj összegét, ezt azonban a 2013-as év zárása után teszik meg. Mint mondta, javasolták, hogy az idei tagdíj megfizetésének határidejét május 15-ig tolják ki.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben