2020. június 6. szombat Norbert, Cintia

Hírek - Föld

Az ukrán miniszterelnök megnyitná a földpiacot

A termőföld vásárlása, sok más országhoz hasonlóan Ukrajnában is korlátozott a külföldiek számára. Adásvételére moratórium van, melynek hatályát a törvényhozás 2010. január 1-ről, 2012-re tolta ki. A a mezőgazdasági földek adás-vételére vonatkozó moratórium meghosszabbítását akkor azzal indokolták, hogy még hiányzott az állami kataszteri és a földpiaci törvény elfogadás, csakúgy mint a földterületek minőségével kapcsolatos hiteles információk és a mezőgazdasági területek értékbecslése.
 
 

Az ukrán miniszterelnök azonban mostanra másként látja a helyzetet: szerinte a mezőgazdasági produktivitás feltornászásához elengedhetetlen, hogy a termőföld piacot megnyissák a külföldiek előtt. Mykola Azarov szerint ugyanis a külföldiek korlátozott tulajdonosi jogai, és a túlzott bürokrácia tehet arról, hogy az egykor Szovjetunió „kenyereskosaraként” számon tartott ország ma már szinte minden élelmiszert importból szerez be – nyilatkozta a miniszterelnök Interfax-Ukraine nevű hírügynökségnek.

Véleménye szerint ugyanis azért nem történnek meg a szükséges beruházások az ukrán mezőgazdaságban, mert a föld használói addig nem érdekeltek a fejlesztésekben, amíg nem a saját tulajdonukról van szó.

A jelenlegi törvények szerint külföldiek haszonbérleti szerződést köthetnek termőföldre, melynek leghosszabb időtartama 50 év. Így akár 50-200 hektáros, egymáshoz közel elhelyezkedő földek is megszerezhetők, a művelés megkönnyítése érdekében. Ugyanakkor ezeket a földekre nem vehetnek fel jelzáloghitelt, így nem tudnak forrást szerezni beruházásaikhoz.

A miniszterelnök által javasolt reformok leghamarabb a moratórium lejárata után, 2012-ben léphetnének életbe.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu