2021. december 6. hétfő Miklós

Hírek - Föld

Bányászat: az EU megnyitná a környezetvédelmi területeket

Az Európai Bizottság kedden tette közzé azt az új irányelvet, amely a kitermelőipar természetvédelmi területeken zajló tevékenységét szabályozza.
 
 

A nyersanyagok iránti kereslet növekedésével párhuzamosan egyre sürgetőbb a kitermelésre alkalmas földterületekhez való hozzáférés az EU-ban. Az ásványkincsek egy része azonban a Natura 2000 természetvédelmi területén található, az irányelv ezen területeken történő kitermelést szabályozza.

A bányászat az EU-ban évente mintegy 49 milliárd eurós forgalmat generál, és több mint negyedmillió embernek nyújt megélhetést, tehát nem elhanyagolható ágazat. Ugyanakkor a Natura 2000 által felölelt területek is óriási szerepet töltenek be a biológiai sokféleség megőrzésében. A Natura 2000 területeken meghatározott feltételek mellett – amennyiben a kifejtés minden szempontból fenntarthatónak minősül, és nem veszélyezteti a hálózat integritását - azonban folytatható bányászati tevékenység.

Antonio Tajani, az Európai Bizottság ipar és vállalkozáspolitikáért felelős alelnöke, valamint Janez Potoènik környezetvédelmi biztos közös állásfoglalásukban megjegyezték, az új irányelv nem változtat a jelenlegi szabályokon, inkább segítséget nyújt azok értelmezésében, hogy közelebb kerülhessenek egymáshoz a bányászati szektor érdekei a környezetvédelmi célkitűzésekhez. A mostani ajánlás tulajdonképpen a madárvédelmi és az élőhelyvédelmi irányelvek helyes végrehajtását teszi lehetővé.

A kedden közzétett irányelv a nem-energetikai célú kitermelőiparhoz kapcsolódik: a természetvédelmi területeken történő kitermelés lehetséges hatásait, ezek minimalizálásának lehetőségeit vizsgálja. A javaslatok között külön hangsúlyt kapott a stratégiai tervezés, illetve kárenyhítés, valamint számos best practice gyakorlat bemutatásra kerül az irányelvben.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó