Bármekkora pusztítást végez Brazília, aláírjuk a szabadkereskedelmi egyezményt?

Bármekkora pusztítást végez Brazília, aláírjuk a szabadkereskedelmi egyezményt?

agrarszektor.hu
Az ausztrál erdőtüzek idején hajlamosak vagyunk elfeledni, hogy tavaly Brazíliában is csúcsra járt az erdőirtás, és rekordot döntött az erdőtüzek száma. Jó apropó volt ez arra, hogy az európai agrárium összefogjon a környezetvédőkkel és kinyilatkoztassa: nem szabad aláírni Brazíliával a 20 éve készülő Mercosur-megállapodást.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előző évhez képest 85 százalékkal nagyobb területen irtották ki az esőerdőt Amazónia észak-brazíliai részén 2019-ben - derült ki a brazil Országos Űrkutatási Intézet adataiból. Az intézet szerint miközben 2018-ban 4946 négyzetkilométernyi, addig tavaly 9166 négyzetkilométernyi esőerdőt pusztítottak el a térségében. Az 2019-es év hozta el az elmúlt öt év legkiterjedtebb erdőirtását az országban - írja az index.hu.

Az adatokat a műhold alapú DETER rendszeren keresztül gyűjtötték, amely valós időben követi nyomon a térségben zajló erdőirtást. Az éles növekedés egybeesik a jobboldali populista Jair Bolsonaro brazil elnök hivatalba lépésével, aki kétségbevonja a klímaváltozás létét és az Amazonas-medence amortizációjának a globális klímaválságban játszott szerepét. Elnökként számos intézkedésével lazított az Amazónia természeti kincseinek kiaknázására vonatkozó szabályozásokon, és az agrárminisztérium alá rendelte a környezetvédelmet.

EZ IS ÉRDEKELHET
A magukat nyeregben érző agrárbárók egyre erőszakosabban léptek fel a természeti értékeiket védelmező őslakosokkal és a környezetvédőkkel szemben. Az elmúlt hónapokban három őslakost öltek meg két külön incidensben az északkelet-brazíliai Maranhao államban. Tavaly az erdőtüzek száma is 30 százalékkal növekedett Brazíliában, ami diplomáciai viszályokat is eredményezett. A tavalyi év összesített adatai alapján 2019-ben 89.178 erdőtüzet észleltek Brazíliában.

Erdőirtás és a Mercosur-megállapodás
Emmanuel Macron francia államfő bejelentette: Franciaország nem támogatja az EU és a Mercosur-államok közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amit a brazil környezetvédelem állapotával indokolt. Az egyezményre már 20 éve készül Európa, mivel kitűnő kereteket nyújt az ipari termékek - elsősorban autók -  szabadabb exportjára a dél-amerikai térségbe. Cserébe az unió hajlandó nagyobb versenynek kitenni az agrártermékeit, hiszen baromfiból, marhából, mézből, etanolból és növényi termékekből is többet engedne be a határain belülre. Erről itt írtunk részletesen.
Ha mégsem lesz a szerződésből semmi, az Brazíliát kevésbé fogja elszomorítani,  mint Európát. A dél-amerikai ország ugyanis eleve a világ legnagyobb agrárexportőre, közel 120 milliárd dollár értékben ad el a világban ilyen árukat (az összes kivitel felét ez adja). A két térség kereskedelmi egyenlege egyébként meglepően kiegyensúlyozott: szinte hajszálpontosan annyit exportálunk Brazíliába, mint amennyi érték onnan érkezik. Brazília már most is Európa legjelentősebb kereskedelmi partnere, akár a kivitelt, akár a behozatalt tekintjük. Brazíliának viszont Kína a legfontosabb piac.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 18. 09:58