2019. november 22. péntek Cecília

Hírek - Föld

Beengedi a földárverésekre a külföldieket a kormány

Lehetővé tette egy rendeletmódosítással a kormány, hogy Magyarországon földművesként nyilvántartásba vett, uniós tagállami állampolgárok részt vehessenek az állami földek árverésein. A kabinet azért „engedi be” a külföldieket a licitekre, mert az eddigi tiltást az Alkotmánybíróság valószínűleg megsemmisítette volna.
 
 

Már nem tiltja a kormány, hogy Magyarországon földművesként nyilvántartásba vett, tagállami állampolgárok részt vehessenek az állami termőföldek árverésein. Az eredeti, kizáró szabályozást a nemzeti földlapról szóló kormányrendelet tartalmazta, amely meghatározza a november 16-tól induló nyilvános földlicitek feltételeit. Az októbertől hatályos jogszabály eddig úgy szólt, hogy az állami földek árverésein helyben lakó, földművesnek minősülő, magyar állampolgárságú természetes személyek vehetnek részt. Most ebből a passzusból a kormány – egy újabb módosítással – törölte a „magyar állampolgárságú” szövegrészt.

Az agrárszektor.hu információi szerint a változtatás oka, hogy a kormányrendelet „felülírta” a 2014 óta hatályos földforgalmi törvényt, amely tagállami állampolgároknak nem tiltja a magyarországi földvásárlásokat, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak és nyilvántartásba vetetik magukat. Ezért a kormányrendelet tiltó rendelkezését az Alkotmánybíróság (Ab) valószínűleg egyébként is megsemmisítette volna, mivel a „rendeleti felülírás” nem felel meg a jogszabály-alkotási normáknak.

Mint ismert, az Ab ellenzéki képviselők beadványára foglalkozik az állami földeladásokat szabályozó jogszabályokkal. A testület soron kívüli eljárásban vizsgálja a kérdést.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu