Beengedi a földárverésekre a külföldieket a kormány

agrarszektor.hu
Lehetővé tette egy rendeletmódosítással a kormány, hogy Magyarországon földművesként nyilvántartásba vett, uniós tagállami állampolgárok részt vehessenek az állami földek árverésein. A kabinet azért "engedi be" a külföldieket a licitekre, mert az eddigi tiltást az Alkotmánybíróság valószínűleg megsemmisítette volna.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Már nem tiltja a kormány, hogy Magyarországon földművesként nyilvántartásba vett, tagállami állampolgárok részt vehessenek az állami termőföldek árverésein. Az eredeti, kizáró szabályozást a nemzeti földlapról szóló kormányrendelet tartalmazta, amely meghatározza a november 16-tól induló nyilvános földlicitek feltételeit. Az októbertől hatályos jogszabály eddig úgy szólt, hogy az állami földek árverésein helyben lakó, földművesnek minősülő, magyar állampolgárságú természetes személyek vehetnek részt. Most ebből a passzusból a kormány - egy újabb módosítással - törölte a "magyar állampolgárságú" szövegrészt.

Az agrárszektor.hu információi szerint a változtatás oka, hogy a kormányrendelet "felülírta" a 2014 óta hatályos földforgalmi törvényt, amely tagállami állampolgároknak nem tiltja a magyarországi földvásárlásokat, ha megfelelnek a földműves kritériumoknak és nyilvántartásba vetetik magukat. Ezért a kormányrendelet tiltó rendelkezését az Alkotmánybíróság (Ab) valószínűleg egyébként is megsemmisítette volna, mivel a "rendeleti felülírás" nem felel meg a jogszabály-alkotási normáknak.

Mint ismert, az Ab ellenzéki képviselők beadványára foglalkozik az állami földeladásokat szabályozó jogszabályokkal. A testület soron kívüli eljárásban vizsgálja a kérdést.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?