2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Föld

Beérett a tízéves kutatás: magyar klímakutatókat díjazott a chilei nagykövet

A Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Program elindítói, Nagy Balázs és Heiling Zsolt munkájuk elismeréseképp a Magellán-szoros felfedezésének 500. évfordulója alkalmából alapított díjat vehették át Chile magyarországi nagykövetétől.
 
 

Nagy Balázs és Heiling Zsolt 2010-ben indította el a Magyar Száraz-Andok Klímamonitoring Programot Chilében az Atacama-sivatagban, a Föld legmagasabb 6893 méteres, szunnyadó tűzhányóján. A vulkánon elhelyezett műszereik nyolcadik éve a hőmérsékletet és az örökké fagyott talaj állapotát vizsgálják, ezen keresztül pedig a klímaváltozás folyamatait, írta meg az Infostart.

Ez kiváló indikátorhelyszín a klímaváltozás folyamatainak követésére, hiszen nagyon érzékeny környezetről van szó, nagyon extrém időjárással. Sivatagi magashegyi táj ez, ahol a napi hőingás akár harminc fokos is lehet, a hegy csúcsán pedig akár mínusz 20-30 fok is lehetséges több száz kilométeres széllel, mondta el az InfoRádióban Heiling Zsolt, a Földgömb magazin lapigazgatója, az expedíció egyik elindítója. A kutató hozzátette, hogy ők nem találkoznak ezzel a nagyon extrém időjárással, mivel a déli félteke nyarán szoktak expedícióra indulni ide, januárban.

A helyszínen saját maguk meghatározta alapvető feladatuk a permafroszt változásának dinamikáját vizsgálata: a felszín alatt található örök fagy ugyanis az, ami ebben a sivatagi környezetben szinte az egyetlen vízadó bázis. Ha ez a fagyott réteg teljesen eltűnik, akkor nagy gondba kerülnek a helyiek, hiszen ez szolgáltatja az alacsonyabban fekvő településeknek a vizet. Chilének ezért is fontos, amit csinálnak, mondta Heiling Zsolt.

Amiért a kutatás mindenki másnak is fontos, az az, hogy a klímaváltozás folyamatainak megértése egy kirakós játék, amihez minden egyes darabkát meg kell ismerni és a helyére kell tenni. A kutató elmondta, hogy ők Chilében vizsgálnak egy darabkát: ez nagyon jó helyszín, hamar ad válaszokat a kérdéseikre. A hőmérsékletet mérik a felszín alatt, óránként több ponton és több mélységben. A mérések által tíz év alatt sokmilliónyi adatuk keletkezett, aminek elemzésével lehet olyan tendenciákat megállapítani, amelyek a helyszín klímájára, a klímaváltozásra, annak dinamikájára utalhatnak. A dinamika pedig igen gyors az adatok szerint.

Nagyon meglepődtünk, hogy nyolc év alatt megközelíti a másfél fokot az átlaghőmérséklet emelkedése az ötezer méter fölötti régióban. Ha belegondolunk, a klímaváltozás gyorsulásának megfékezésére tett törekvéseknél két-három fokos emelkedésekben szeretnénk maximalizálni az értékeket ötven-száz éves viszonylatban. Ez összevetve az általunk mértekkel nagyon sok

– mondta Heiling Zsolt.

A kutató hozzátette, hogy ez csak a kirakós egyetlen eleme, ráadásul egy extrém helyszín. De az itt mért eredményekre mindenképpen oda kell figyelni.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu