2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Föld

Bíróságon kell megvédeni a magyar földeket

Akár bíróságon is megvédi Magyarország az új földforgalmi törvényt – jelentette ki Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) közigazgatási államtitkára. Most két uniós kötelezettségszegési eljárás is folyik az ügyben, amelyek mindegyike az Európai Bíróság ítéletével érhet véget.
 
 

Az első eljárás a haszonélvezeti jogok eltörlése miatt indult az osztrák kormány kezdeményezésére, míg a másiknál a törvény egészét vizsgálta az EU bizottsága – közölte az MTI szerint Simon Attila István a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakosztályának rendezvényén. Az osztrák kormány egyetlenegy paragrafusát kifogásolja az új földforgalmi törvénynek. Úgy vélte, hogy az ügy jövő év vége felé zárulhat le, várhatóan bírósági döntéssel, miután Magyarország nem tud közös nevezőre jutni a bizottsággal a kérdésben.

A másik eljárásban a teljes törvényt vette vizsgálat alá a bizottság, hasonlóan négy, az unióhoz Magyarországgal együtt csatlakozó állam jogszabályával (Litvánia, Szlovákia, Csehország, Bulgária). A vizsgálat nem véletlen, mivel ezeknek az országoknak mintául szolgált a magyar törvény.

A bizottság legerősebb kifogása ez esetben a jogi személyek tulajdonszerzésének korlátozása, emellett a földszerzés tényleges földhasználathoz kötése, illetve az, hogy Magyarország nem fogadja el a külföldön megszerzett szakmai gyakorlatot. Ezekre a kérdésekre Magyarország válaszolt, és a tizenhat oldalnyi szöveget a bizottság kérdéseire június 29-én nyújtotta be.

Simon Attila István szerint várhatóan ez az ügy is eljut a bíróságig. Kérdésre beszámolt arról is, hogy az egy év alatt összegyűlt tapasztalatok szerint a törvény beváltotta a hozzáfűzött reményeket, a szabályozás ugyanis szándékosan nagyon szigorú ezen a területen.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben