Birtokstruktúra változások a hazai mezőgazdaságban

Birtokstruktúra változások a hazai mezőgazdaságban

Takarék Agrár24
Ismert, hogy a hazai birtokstruktúra koncentrálódik. Várhatóan az osztatlan közös tulajdonok felszámolása adhat a folyamatnak további lendületet. Nézzük meg mélyebben, mi van a statisztikák mögött és hogy tudjuk-e ennek hatásait eredménypotenciálban számszerűsíteni?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koncentráció a hatékonyságnövekedés egy sokadik, de nem elfelejthető összetevője. Általa egy optimálisabb géphasználat, hatékonyabb logisztika valósítható meg, a nap végén pedig a megtakarított termelési költség jövedelemtöbblet formájában jelentkezik.

Forrás: KSH 2016, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A hazai mezőgazdaságban egy természetes koncentráció zajlik. Míg az átlagos birtokméret 2007-ben 8 hektár volt, 2016-ban mindez már 11,9 hektár. Az átlag csaknem 50%-os növekedését főként a minigazdaságok számának drasztikus csökkenése okozta: míg 2007-ben 409 ezer darab egy hektárnál kevesebbet művelő - jellemzően egyéni - gazdaság működött, a statisztikai hivatal ugyanebben a kategóriában 2016-ban már csak 210 ezer gazdálkodót tartott nyilván. Egy évtized alatt az 1000 hektár feletti kategória arányában is jelentős változás volt látható: ezeket a területeket 2007-ben összesen 622, 2016-ban 532 gazdaság művelte. Fontos megjegyezni, hogy e kategóriában az egyes években 3-6 fő volt az egyéni gazdaságok száma, azaz ekkora üzemméreteket jellemzően gazdasági társasági keretekbe szerveznek.

Megállapításként elmondható, hogy ezzel szemben a középméretű gazdaságok súlya erősödik, a kisüzemek többsége az 50-500 hektár üzemméret felé tart. Ennek a mostani támogatási rendszer, de még inkább a 2020 utáni új KAP is lökést adhat. A birtokösszevonásokat a kormányzati intézkedések is elősegítik, például 2021-től az osztatlan közös tulajdon megszüntetése egyszerűbbé válik.

A nagybirtokok súlya a korábbi támogatási rendszer sajátosságai miatt ("capping") látszólag csökkent a szétírásokkal és ezt a folyamatot a várható új támogatási szabályok tovább ösztönözhetik. A birtokkoncentráció valós mértéke ezért erősebb, mint a statisztikákban, mert valójában ezek is egy gazdasági egységet képeznek.

Amennyiben a teljes mezőgazdasági terület ötödén a koncentráció miatt fajlagosan 10%-kal alacsonyabb közvetlen termelési költséggel gazdálkodunk, úgy 4,6 millió hektár x 20% x 150 ezer Ft/hektár x 10% = 13,8 milliárd Ft többlet eredmény realizálódik nemzetgazdasági szinten; ez egy 200 hektáros gazdaságra vetítve - amennyiben ő érintett egy ilyen racionalizálással - akár 3 millió Ft eredménytöbbletet is jelenthet.

Írta: Kittlinger Csaba,Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02