2020. szeptember 27. vasárnap Adalbert

Hírek - Föld

Birtokstruktúra változások a hazai mezőgazdaságban

Ismert, hogy a hazai birtokstruktúra koncentrálódik. Várhatóan az osztatlan közös tulajdonok felszámolása adhat a folyamatnak további lendületet. Nézzük meg mélyebben, mi van a statisztikák mögött és hogy tudjuk-e ennek hatásait eredménypotenciálban számszerűsíteni?
 
 

A koncentráció a hatékonyságnövekedés egy sokadik, de nem elfelejthető összetevője. Általa egy optimálisabb géphasználat, hatékonyabb logisztika valósítható meg, a nap végén pedig a megtakarított termelési költség jövedelemtöbblet formájában jelentkezik.

Forrás: KSH 2016, Takarékbank Agrárcentrum szerk.

A hazai mezőgazdaságban egy természetes koncentráció zajlik. Míg az átlagos birtokméret 2007-ben 8 hektár volt, 2016-ban mindez már 11,9 hektár. Az átlag csaknem 50%-os növekedését főként a minigazdaságok számának drasztikus csökkenése okozta: míg 2007-ben 409 ezer darab egy hektárnál kevesebbet művelő – jellemzően egyéni – gazdaság működött, a statisztikai hivatal ugyanebben a kategóriában 2016-ban már csak 210 ezer gazdálkodót tartott nyilván. Egy évtized alatt az 1000 hektár feletti kategória arányában is jelentős változás volt látható: ezeket a területeket 2007-ben összesen 622, 2016-ban 532 gazdaság művelte. Fontos megjegyezni, hogy e kategóriában az egyes években 3-6 fő volt az egyéni gazdaságok száma, azaz ekkora üzemméreteket jellemzően gazdasági társasági keretekbe szerveznek.

Megállapításként elmondható, hogy ezzel szemben a középméretű gazdaságok súlya erősödik, a kisüzemek többsége az 50-500 hektár üzemméret felé tart. Ennek a mostani támogatási rendszer, de még inkább a 2020 utáni új KAP is lökést adhat. A birtokösszevonásokat a kormányzati intézkedések is elősegítik, például 2021-től az osztatlan közös tulajdon megszüntetése egyszerűbbé válik.

A nagybirtokok súlya a korábbi támogatási rendszer sajátosságai miatt („capping”) látszólag csökkent a szétírásokkal és ezt a folyamatot a várható új támogatási szabályok tovább ösztönözhetik. A birtokkoncentráció valós mértéke ezért erősebb, mint a statisztikákban, mert valójában ezek is egy gazdasági egységet képeznek.

Amennyiben a teljes mezőgazdasági terület ötödén a koncentráció miatt fajlagosan 10%-kal alacsonyabb közvetlen termelési költséggel gazdálkodunk, úgy 4,6 millió hektár x 20% x 150 ezer Ft/hektár x 10% = 13,8 milliárd Ft többlet eredmény realizálódik nemzetgazdasági szinten; ez egy 200 hektáros gazdaságra vetítve – amennyiben ő érintett egy ilyen racionalizálással – akár 3 millió Ft eredménytöbbletet is jelenthet.

Írta: Kittlinger Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu