Ciolos kiutasítaná a magyar államot a román földpiacról

MTI
Sértené az európai szellemiséget, ha Magyarország földet venne Romániában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az európai szellemiséget sértő elképzelés lenne, ha Magyarország földet vásárolna Romániában - jelentette ki Dacian Ciolos mezőgazdaságért és a vidékfejlesztésért felelős európai uniós biztos. Arra az állítólagos felvetésre reagált, amely szerint a magyar állam életjáradékért vásárolhatna fel román területeket. A Külügyminisztérium az ügyet csupán "felmerült ötletnek" nevezte.

Az Európai Bizottság Románia által jelölt tagja arra a román médiában nagy visszhangot keltett állítólagos tervre reagált, miszerint Magyarország életjáradékért vásárolna fel áruba bocsátott erdélyi mezőgazdasági területeket, a volt tulajdonos használatában hagyva azokat.

Ciolos közleményében megemlítette, hogy a bukaresti magyar nagykövetség egyik alacsonyabb rangú beosztottjától származó értesülést a budapesti Külügyminisztérium csak egy felmerült "ötletnek" nevezte, és cáfolta, hogy a magyar államnak létezne ilyen konkrét szándéka. A biztos szerint ilyen körülmények között valószínűtlennek tűnik, hogy Magyarország jogszabályt dolgozzon ki erre, és azt meg is valósítsa, de ha ez be is következne, Romániának megvannak az eszközei bármilyen "visszaélés, vagy diszkrimináció" megállítására.

"Egy másik tagállam területén, etnikai diszkriminációval megvalósuló földpolitika kidolgozása önmagában mélyen Európa-ellenes ötlet. Az állami beavatkozással megvalósuló etnikai és területi tervezés, az esélyegyenlőségen alapuló egyéni kezdeményezések szabadságával ellentétben, egy olyan múlthoz tartozik, amelynek megismétlődésére senki sem vágyik" - fogalmazott közleményében az uniós biztos. Hozzátette: a Lisszaboni Szerződés 21. cikkelye értelmében az unió arra törekszik, hogy megfékezzen mindenféle nemi, faji, etnikai, vallási és egyéb megkülönböztetést.

Traian Basescu román államfő is utalt a témára, azt javasolva, hogy a külföldiek csak a saját országukban létező földvásárlási korlátok között vehessenek Romániában termőföldet. "Hollandiában például a román állampolgárok korlátlanul vásárolhatnak termőföldet, de Magyarországon csak egy hektárt. Nagyon helyes, akkor a holland annyi földet vásárolhat Romániában, amennyit akar, a magyar állampolgár viszont csak annyit, amennyit egy román vásárolhat Magyarországon" - mondta Basescu.

A román államfő javaslatát a február elsején kezdődő tavaszi ülésszakán veheti figyelembe a román parlament. Basescu ugyanis több pontatlanság kijavítását igényelve megfontolásra visszaküldte a parlamentnek azt a törvényt, amellyel Románia a külföldiek földvásárlását próbálja féken tartani.

2014. január elsején lejárt a külföldi magánszemélyek romániai földvásárlásának hétéves tilalma, amelyről 2007-es csatlakozásakor állapodott meg Románia az Európai Unióval. Mivel az elővásárlási jog kiterjesztésére alapuló új jogszabály még nem lépett hatályba, jelenleg a külföldi magánszemélyek korlátozás nélkül vásárolhatnak mezőgazdasági területet Romániában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?