Disznótetemmel tüntettek a parlament előtt: megszavazták a termőföldpiac megnyitását

MTI
Több órás parázs vita után, heves tiltakozások kíséretében szavazta meg az ukrán parlament szerdán első olvasatban a termőföld eladási tilalmának feloldását. A földpiac megnyitásáról szóló törvényjavaslatot 240 képviselő támogatta a 450 fő törvényhozásban, közülük 227-en a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti Nép Szolgája (Szluha Narodu) frakcióból, és 13 független képviselő.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az előterjesztést a leghevesebben a Moszkva-barát Ellenzéki Platform - Életért frakciója és Julija Timosenko Haza (Batykivscsina) pártja ellenezte, mindkét képviselőcsoport tiltakozásul az elnöki emelvény elé vonult. Timosenko a szavazás után bejelentette, hogy pártja ezután végleg ellenzékbe vonul, és az alkotmánybíróságon támadja meg a termőföldeladás moratóriumának feloldását. A plenáris ülés közben a parlament előtt az ukrán agrárszövetség és a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt a törvény elfogadása ellen tüntetett. A demonstrálók egy disznótetemet hoztak koporsóban koszorúkkal, ezzel jelképezve a szerintük az ukrán agrárium halálát jelentő törvénytervezetet.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A törvényjavaslat értelmében a termőföld adás-vételének 2001 óta érvényben lévő moratóriumát 2020. október 1-jétől szüntetik meg Ukrajnában. Az Ukrajinszka Pravda hírportál ismertetése szerint az előterjesztés értelmében termőföldet vásárolhatnak ukrán állampolgárok, területi közösségek, az állam, ukrán jogi személyek, valamint külföldiek vagy hontalanok, ha öröklés útján jutottak a földhöz, de ők ez esetben egy éven belül kötelesek eladni.

Hétfői videoüzenetében Zelenszkij azt ígérte, hogy a törvényjavaslat végleges szavazása előtt népszavazást tartanak arról, hogy külföldiek szerezhessenek-e földtulajdont vagy sem Ukrajnában. Timosenko ugyanakkor parlamenti felszólalásában azt is kifogásolta, hogy az előterjesztés a kettős állampolgárokra vonatkozóan nem határozza meg termőföld-tulajdonlás kérdését. A politikus sokallta továbbá, hogy a javaslat 200-210 ezer hektár földterületet is enged egy kézben összpontosulni.

Forrás: MTI Fotó: Kallos Bea

A hírportál emlékeztetett arra, hogy Petro Porosenko volt elnök hivatali idejében ő maga is több ízben felszólalt a termőföld piacának megnyitása mellett, ugyanakkor frakciója most úgyszintén a moratórium feloldása ellen foglal állást. A termőföld piacának megnyitását támogatja az Európai Unió, és több éve sürgeti már Ukrajna legnagyobb hitelezője, a Nemzetközi Valutalap (IMF) is.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43