2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Föld

Döntött az EU: a zsebszerződőknek joguk volt a magyar földhöz

Magyarország a területén fekvő mezőgazdasági földterületeken más tagállambeli állampolgárok javára fennálló haszonélvezeti jogok azonnali megszüntetésével nem teljesítette a tőke szabad mozgásának elvéből és a Chartában biztosított tulajdonhoz való jogból eredő kötelezettségeit – mondta ki az Európai Bíróság a mai napon.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

2013-ban Magyarország elfogadott egy szabályozást, amely szerint haszonélvezeti jogot csak közeli hozzátartozók között, szerződéssel és kizárólag határozott időre lehet alapítani. A szabályozás oka volt, hogy a földpiac uniós nyitásakor, 2014-ben megakadályozzuk azt, hogy az addig "birtokon belülre" került külföldi szeméyek a haszonélvezeti jog révén földtulajdonossá válhassanak (zsebszerződések). A szabályozás tehát elsősorban a más tagállambeli állampolgárokat érintette, hiszen ezek nem álltak rokoni kapcsolatban a velük szerződött földtulajdonosokkal, akik Magyarországon csakis természetes személyek lehetnek.


A mai napon hozott ítéletében a Bíróság megállapítja, hogy a fennálló haszonélvezeti jogok törlése ellentétes a tőke szabad mozgásának elvével.

A meglévő jogok törlését nem igazolhatja az magyar törekvés sem, hogy szeretnénk a mezőgazdasági területeket az azokat megművelő személyek számára fenntartani, nem pedig befektetők és spekulánsok kezére játszani.

A Bíróság hangsúlyozza azt is, hogy a tagállamok bizonyos kivételekkel korlátozhatnak egyes alapszabadságjogokat. Például a Charta lehetővé teszi a közérdeken alapuló jogfosztást a törvényben meghatározott feltételekkel, valamint méltányos kártalanítás mellett, ám a haszonélvezeti jogok megszüntetésének módja nem felelt meg ezeknek a feltételeknek. Hiába hivatkoztunk tehát közérdekre, a jogfosztás méltánytalan, aránytalan és kártérítés nélküli volt.

Ezért a Bíróság megállapítja, hogy a haszonélvezeti jogok megszüntetésének módja a tulajdontól való megfosztásnak minősül, amit nem igazol a közérdekű célkitűzés. A célok tehát még érthetőek lettek volna, de a módszer nem.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu