Égig érő növények: ilyen lesz a jövő növénytermesztése

agrarszektor.hu
2,23 milliárd dolláros összbevételt termelt 2018-ban a globális vertikális gazdálkodási piac, amely, 24,6%-os átlagos éves növekedési ütemmel számolva 2026-ban elérheti a 12,77 milliárd dolláros összbevételt is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az Allied Market Research jelentése szerint a függőleges terek és a ráfordított energia optimális kihasználása, az ellenőrzés és a betakarítás egyszerűsége és a hagyományos módszerekkel megművelhető földek fogyása mind-mind olyan faktor, ami ösztönzőleg hat a vertikális gazdálkodási ágazat növekedésére. A jelentés szerint a nagymértékű beruházások és a fejlesztés alatt álló más technológiák visszafoghatják ezt a növekedést, ugyanakkor a városi népesség növekedése és az organikus élelmiszerek iránti, robbanásszerűen megnövekedett igényet új lehetőségeket teremtenek az ágazatban.

Szerkezet szerint nézve 2018-ban az épületalapú vertikális gazdálkodási szegmensnek volt a legnagyobb piaci részesedése az ágazatban, a teljes piac mintegy 60%-át ez adta, és az előrejelzések szerint a következő években is meg fogja őrizni a dominanciáját, köszönhetően a városi népesség ugrásszerű növekedésének, a megművelhető földek hiányának és az újszerű élelmiszertermelési eljárások meghonosodásának. Ennek ellenére a legnagyobb növekedést alighanem a konténeralapú vertigális gazdálkodás fogja elérni, amely 2019-től 2026-ig a 28,1%-os átlagos éves növekedési ütemet is hozhatja, mert a hagyományos mezőgazdasági munkálatokhoz képest jóval gyorsabban és olcsóbban lesz végezhető.

A növénytermelési mechanizmus szempontjából 2018-ban a hidroponikus és akvapóniás termelési szegmensek közösen a vertikális gazdálkodási piac 75%-át tették ki, és az előrejelzési időszakban is meg fogják őrizni ezt a vezető pozíciójukat, bár a következő években az aeroponiás termelési szegmens fog a legnagyobb ütemben nőni, évente átlagosan 25,6%-kal, köszönhetően annak, hogy kevesebb hulladékot termel, és a másik kettőnél kisebb munka- és vízigénnyel rendelkezik.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

Területre lebontva 2018-ban az ázsiai és csendes-óceáni térség, valamint Észak-Amerika volt a vertikális gazdálkodás két legnagyobb centruma, amelyek közösen a piaci részesedés 75%-át mondhatták magukénak, és a következő években is meg fogják őrizni vezető pozíciójukat. Az előrejelzések szerint a vertikális gazdálkodásnak mégis Európában lesz a legnagyobb a növekedése, 2019 és 2026 között évi 26%-os átlagos növekedési ütemmel lehet majd számolni, ugyanis attól lehet tartani, hogy bizonyos régiókban kevesebb víz fog az emberek rendelkezésére állni, és a vertikális gazdálkodás a hagyományos földműveléshez képest 90%-kal kevesebb vizet igényel.

A cikk eredeti nyelven a Future Farming oldalán olvasható. 

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?