2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Föld

Egyre többen állnak be Fazekas hadseregébe

Tovább borzolja a kedélyeket az osztrák zsebszerződések ügye.
 
 

A NAK (Nemzeti Agrárgazdasági Kamara) után a Magosz (Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége) is bejelentette, hogy „támogatja a kormány minden olyan törekvését, amely a spekulációs célú földvásárlások megszüntetésére irányul”. Emellett azt is hangsúlyozták, hogy a rendelkezésükre álló információk alapján egyértelmű a zsebszerződések létezése, és az elmúlt 20 évben számos külföldi gazda, illetve befektető szerezett illegális úton földtulajdont vagy földhasználati jogot Magyarországon.

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöksége az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében közölte, hogy Magyarországon az elmúlt csaknem 20 évben egyes külföldi befektetői körök a nyugati országhatár menti, illetve a dunántúli térségben spekulációs céllal termőföldet vásároltak. A Magosznak tudomása van arról, hogy ezeket a spekulációs földvásárlásokat hazai, illetve külföldi ügyvédi irodák és más szervezetek is támogatták. Ahogy magyar gazdáktól elvárják Ausztriában a jogkövető magatartást, ugyanezt a magyar gazdák is elvárják osztrák gazdatársaiktól és miniszterüktől is - hangsúlyozza a szervezet. A Magosz álláspontja szerint ezek színlelt szerződések, így semmisek. Az ellenérték fejében külföldi javára megkötött haszonélvezeti, öröklési, illetve más szerződések valódi célja termőföld külföldi javára történő megszerzése. Ezen szerződéseket annak ellenére kötötték meg az adott jogi formában, hogy a hazai földügyi szabályozás egyértelműen kizárta a külföldiek termőföld-tulajdonszerzését. A Magosz támogatja a kormány törekvéseit a spekulációs célú földvásárlások megszüntetésére - fogalmaz közleményében a szervezet.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara ugyancsak kifejezte támogatását az ügyben. „A tagjainktól kapott információk egyértelműen bizonyítják, hogy számos osztrák gazda szerezett illegális úton földtulajdont vagy földhasználati jogot Magyarországon. A NAK megdöbbenéssel értesült róla, hogy az osztrák agrárminiszter bírálta a magyar földtörvényt, és az Európai Tanács, illetve az Európai Bizottság elé kívánja vinni az ügyet” - hangsúlyozza közleményében a kamara. A NAK nem tart a jogi eljárás kimenetelétől, hiszen meggyőződése, hogy a magyar földtörvény minden tekintetben megfelel az uniós normáknak. Akik jogszerűen szerezek földtulajdont Magyarországon, nemzetiségre való tekintet nélkül ugyanolyan megítélés alá esnek, mint a magyar gazdálkodók. Az illegális földszerzéseket viszont fel kell tárni, amihez a NAK minden lehetséges segítséget megad a kormányzatnak – húzták alá.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben