2022. május 23. hétfő Dezső

Hírek - Föld

Életbe lépett az új szabályozás: sokat bukhat az a termelő, aki ezt nem tartja be

A megújuló energia előállítására szolgáló biomassza fenntartható termesztésére vonatkozó egyes szabályokról szóló 34/2021. (X. 6.) AM rendelete megfogalmazza, hogy mely feltételek együttes fennállása esetén lehet fenntarthatóan termesztett biomasszáról beszélni. A fenntarthatóan termesztett biomassza biztosítja ugyanis a bioüzemanyagok, a folyékony bio-energiahordozók, valamint a biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagát. Egyebek mellett ezek hivatottak elősegíteni a közlekedésben felhasznált energia üvegházhatású gázkibocsátásának csökkentését.
 
 

A rendelet szerint 2022. január 1-től az erdőtől eltérő, mezőgazdasági területekről származó hulladékból és maradványanyagokból előállított bioüzemanyagok, folyékony bio-energiahordozók és biomasszából előállított tüzelőanyagok alapanyagául szolgáló mezőgazdasági biomassza nyersanyagának termesztése csak és kizárólag olyan földterületen történhet, amelyre beadtak egységes területalapú támogatásra vonatkozó kérelmet – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A másik nagyon fontos kritérium, hogy a biomassza-termelő évente egyszer tápanyag-gazdálkodási tervet kell, hogy készítsen/készíttessen, méghozzá öt évnél nem régebbi talajvizsgálati eredményre alapozottan. Az ötévente elvégzett talajvizsgálat és az arra alapozott tápanyag-gazdálkodási terv betartása valamennyi mezőgazdasági termelő saját érdeke is, hiszen ezáltal biztosítható a tápanyag-utánpótlás, és a termőföld állapotának fenntartása annak érdekében, hogy ez a korlátosan rendelkezésre álló természeti erőforrás hosszú távon szolgálni tudja a mezőgazdasági termelést.

A biomassza-termelőnek a tápanyag-gazdálkodási tervben foglalt előírásokat gazdálkodása során kötelező be kell tartania. A tervet minden évben szeptember 30-ig – ha az adott növénykultúra betakarítására ezen időpontot követően kerül sor, úgy a betakarítást követően 30 napon belül – elektronikus úton kell benyújtani a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih).

Ez az előírás gyakorlatilag – bizonyos mérethatár feletti erőművek esetén – például a gabonaszalma erőműbe történő értékesítésével foglalkozó gazdákra fog vonatkozni. A biomassza termelő a termesztett biomasszára vonatkozó biomassza igazolás formanyomtatvány kiállításával igazolhatja az adott termény fenntarthatóságát. A kitöltött formanyomtatványt ugyanúgy, mint eddig, a megfelelő hatóságnak (Nébih) kell benyújtania az adatszolgáltatásra kötelezettnek. A biomassza igazolás ezen a linken érhető el.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben