2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Föld

Elismeri a magyar mezőgazdaság teljesítménynövekedését az Európai Bizottság

A hazai irányokkal közel azonos ajánlásokat fogalmazott meg Brüsszel az új közös agrárpolitika stratégiájának megalkotásához. Az országspecifikus ajánlás a feldolgozó- és tárolókapacitások fejlesztését, a digitalizációt és a versenyképességet emelte ki mint fejlesztendő területet.
 
 

Összességében elismerően tekint a magyar mezőgazdaság elmúlt években elért, jóval az uniós átlagot meghaladó teljesítménynövekedésére az Európai Bizottság, derült ki a bizottság új, a közös agrárpolitikának (KAP) megfelelő tagállami stratégiák kidolgozásához nyújtott országspecifikus ajánlásából. A dokumentum ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy noha a növekedés jelentős volt, és Magyarország egyértelműen kihasználta a közös piac jelentette előnyöket, a versenyképesség további fokozására és a biodiverzitás növelésére van szükség, írta meg a Magyar Nemzet.

A Bizottság a legfontosabb, 2030-ig meghatározandó célok között említette a mezőgazdaság diverzifikálását, az élelmiszeripar versenyképességének erősítését. Ehhez a feldolgozó- és tárolókapacitások létrehozását, modernizálását javasolják. Kiemelten fontosnak tartják emellett a gazdák együttműködését, szervezett fellépésüket a piacszerzés és a versenyelőny érdekében. A termelői együttműködés elősegíti a gazdák innovációra épülő beruházásait, valamint megerősíti pozícióikat.

Az Európai Bizottság emellett felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség előmozdítására, kiemelten azokon a területeken, amelyeken nem folyik termelés. Emellett a talajvédelemre is figyelmeztetnek, ugyanis a magyar agrárium az elmúlt években végbement jelentős fejlődésével egyre intenzívebbé vált a termelés. Ezért a precíziós gazdálkodás, a kevesebb növényvédő szer és műtrágya felhasználása, valamint az öntözhető területek növelése, a biogazdaságok létrehozásának előmozdítása a Bizottság szerint a legtámogatandóbb területek közé tartoznak.

Az ajánlások szerint a vidék elöregedésének, elnéptelenedésének lassítására, a folyamat visszafordítására is kiemelkedőnek tartják a mezőgazdaság modernizálását, az infrastruktúrafejlesztést. Ezt az uniós szerv zöldeszközökkel képzeli el: a biológiai gazdálkodás elmúlt évekhez hasonló, ugrásszerű növelésével, a hazai energiastratégiával összhangban a megújuló energiák nagyobb arányú felhasználásával, az erdőterületek bővítésével és a mesterséges növényvédelem visszaszorításával. Az ágazat jövedelmezőségét tovább javíthatja a feldolgozókapacitás, vagyis az élelmiszeripar bővítése elsősorban azokon a területeken, amelyekben egyértelmű Magyarország versenyelőnye.

A bizottsági ajánlások legnagyobb részének megvalósítása már folyamatban van idehaza, de a következő időszakban megvalósuló beruházások is jelentős lépést tesznek a célok irányába. Ezek közé tartozik az állattartók kibocsátáscsökkentését célzó modernizálás, a kertészeti ágazat fejlesztése vagy a jövőre is folytatódó, az állami és a magánerdőket egyaránt érintő országfásítási program.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu