2021. május 16. vasárnap Mózes, Botond

Hírek - Föld

Élő koporsó? Ez a találmány gyökeresen megváltoztathatja a temetkezési szokásokat

A világ első élő, lebomló koporsóját állította elő a Delfti Műszaki Egyetem (TU Delft) munkatársa. Az új típusú, gombasejtekből felépülő és mohával kibélelt koporsó 2-3 év alatt teljesen lebomlik, a benne eltemetett testtel együtt.
 
 

Az élő koporsó olyan gombakultúrákból készült, melyek segítik a test lebomlását és komposztálódását. Hogy a folyamat még gyorsabban és tökéletesebben végbemenjen, a koporsó mohaággyal lesz kibélelve. Bob Hendrikx, a TU Delft szakembere a találmányának az Élő Gubó (Living Cocoon) nevet adta, írta meg a Dezeen portál.

Egy hagyományos koporsóban, ami lakkozott fából, fém alkatrészek felhasználásával készül, az emberi test körülbelül egy, míg maga a láda több évtized alatt bomlik le. Ezzel szemben az élő koporsó és a benne eltemetett 2-3 év alatt teljesen lebomlik, és újra bekerül a természet körforgásába.

A Living Cocoon külsőre egy hagyományos koporsóra hasonlít, de gombasejtekből épül fel, a ládát pedig mohaággyal fogják kibélelni. A rendszer nagyjából hét nap alatt áll össze egy élő organizmussá, majd kiszáradva megszilárdul és inaktiválódik. Használatakor a talajban újra megszívja magát nedvességgel, melynek hatására a gombák segítségével elindul a bomlási folyamat, ismertette a találmánya működését a holland szakember.

(A cikkben felhasznált képek a Dezeen tulajdonát képzik.)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu