Élő koporsó? Ez a találmány gyökeresen megváltoztathatja a temetkezési szokásokat

Élő koporsó? Ez a találmány gyökeresen megváltoztathatja a temetkezési szokásokat

agrarszektor.hu
A világ első élő, lebomló koporsóját állította elő a Delfti Műszaki Egyetem (TU Delft) munkatársa. Az új típusú, gombasejtekből felépülő és mohával kibélelt koporsó 2-3 év alatt teljesen lebomlik, a benne eltemetett testtel együtt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az élő koporsó olyan gombakultúrákból készült, melyek segítik a test lebomlását és komposztálódását. Hogy a folyamat még gyorsabban és tökéletesebben végbemenjen, a koporsó mohaággyal lesz kibélelve. Bob Hendrikx, a TU Delft szakembere a találmányának az Élő Gubó (Living Cocoon) nevet adta, írta meg a Dezeen portál.

Egy hagyományos koporsóban, ami lakkozott fából, fém alkatrészek felhasználásával készül, az emberi test körülbelül egy, míg maga a láda több évtized alatt bomlik le. Ezzel szemben az élő koporsó és a benne eltemetett 2-3 év alatt teljesen lebomlik, és újra bekerül a természet körforgásába.

A Living Cocoon külsőre egy hagyományos koporsóra hasonlít, de gombasejtekből épül fel, a ládát pedig mohaággyal fogják kibélelni. A rendszer nagyjából hét nap alatt áll össze egy élő organizmussá, majd kiszáradva megszilárdul és inaktiválódik. Használatakor a talajban újra megszívja magát nedvességgel, melynek hatására a gombák segítségével elindul a bomlási folyamat, ismertette a találmánya működését a holland szakember.

(Címlapkép forrása: Dezeen)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?