2021. január 23. szombat Zelma, Rajmund

Hírek - Föld

Elvérzett az Alkotmánybíróság előtt a földtörvény

Megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) azt a földtörvényi szabályozást, amely meghatározza, hogy az önkormányzati képviselőtestület földforgalmi tárgyú döntéseit kikkel kell közölni. Az Ab a termőföldek adásvételével kapcsolatban találta alkotmánysértőnek, hogy az eddigi szabályozás az értesítendők körének szűkítésével sértette a jogorvoslathoz való jogot. Ugyanakkor elrendelte, hogy a megsemmisített rendelkezéseket a folyamatban lévő ügyekben nem lehet alkalmazni.
 
 

A hatályos előírások szerint termőföld tulajdonjogának átruházásáról szóló szerződést a kormányhivatalnak jóvá kell hagynia. Ezt megelőzően azonban a helyi földbizottságnak vagy a nevében eljáró gazdasági kamarának állást kell foglalnia arról, javasolja-e ezt a jóváhagyást.

Ez az állásfoglalás kifogással támadható meg, a kifogásról a helyi képviselő-testület dönt. Döntését azonban a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló törvénnyel összefüggő, „egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló” törvény alapján nem kell kézbesítenie a döntés alapjául szolgáló állásfoglalással érintett olyan ügyfelek részére, akik nem éltek kifogással a számukra korábban kedvező állásfoglalás ellen.

Egy konkrét földforgalmi ügyben egy elővásárlásra jogosult perelt be egy megyei kormányhivatalt, a Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság bírája azonban felfüggesztette az eljárást és az Ab-hez fordult. Egyúttal azt kérte, hogy a testület állapítsa meg az ide vonatkozó jogszabályok alkotmányellenességét és semmisítse meg azokat.

Az Ab határozata szerint azok az ügyfelek, akiket a helyi földbizottság állásfoglalása érintett, de sem a kifogás benyújtásáról, sem a képviselő-testület határozatáról nem értesültek, csak a kormányhivatal későbbi, a szerződést jóváhagyó vagy megtagadó határozatából értesülhetnek a képviselőtestület állásfoglalásáról. Ugyanakkor a jogorvoslathoz való jog gyakorlásához elengedhetetlenül szükséges, hogy az érintettek értesüljenek a határozatról, amely jogukat vagy jogos érdekeiket érinti, és hogy megismerhessék annak tartalmát.

Ez a garanciális feltétel azonban a földforgalmi szabályozásból – a képviselő-testület döntésének közlésére vonatkozó rendelkezés korlátozó voltára figyelemmel – hiányzik. Ezért a törvény korlátozó szabályát az Alkotmánybíróság a bírói kezdeményezés alapján megsemmisítette. Emellett elrendelte, hogy a megsemmisített rendelkezés a bíróságok előtt folyamatban lévő egyedi ügyekben nem alkalmazható.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu