2019. szeptember 19. csütörtök Vilhelmina

Hírek - Föld

Ez sok magyar földhasználót érint: felszólító végzéseket kapnak a gazdák

Nyár végétől várható, hogy azoknál a gazdálkodóknál, akiknél nem ellenőrizhető vagy nem egyértelműsíthető a benyújtott egységes kérelmükben szereplő területek földhasználata, ott a Magyar Államkincstár (MÁK) felszólító végzést küld számukra. A földhasználat igazolására szóló dokumentum lehet például egy szerződésmásolat, rokonsági igazolás, illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely hivatalból nem lekérhető, ellenőrizhető, vagyis itt nem nem a földhasználati vagy tulajdoni lap beküldésre van szükség.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Azoknál a gazdálkodóknál, akiknél nem ellenőrizhető vagy nem egyértelműsíthető a benyújtott egységes kérelmükben szereplő területek földhasználata, ott a Magyar Államkincstár (MÁK) nyár végétől felszólító végzést küld számukra - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Csak azok az ügyfelek kapnak értesítést, akiknél a MÁK nem talál a közhiteles nyilvántartásokban földhasználatot igazoló adatot (tulajdonlap, földhasználati bejegyzés), vagy az egységes kérelem benyújtása során nem adtak be földhasználatot igazoló dokumentumot, vagy az adatok, dokumentumok nem teljes mértékben fedik az igényelt terület nagyságát.

A földhasználat igazolására szóló dokumentum lehet például egy szerződésmásolat, rokonsági igazolás, illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely hivatalból nem lekérhető, ellenőrizhető. Tehát ezekben az esetekben nem a földhasználati vagy tulajdoni lap beküldésre van szükség.

A felszólító végzés alapján 10 napon belül nyilatkozatot kell tenni a gazdának a földhasználat igazolására. Ez a nyilatkozat a kincstár elektronikus kérelemkitöltő felületén tehető meg: Elektronikus kérelembenyújtás/Egységes kérelem/ Jogszerű földhasználat nyilatkozat 2019 alatt. Jelszó nélkül elérhető ez a különálló mappa, ahol felszólító végzés átvételét követő első naptól be lehet csatolni a földhasználatra vonatkozó dokumentumokat. Fontos változás, hogy 2019-ben a jogszerű földhasználat igazolására felszólító végzéseket kizárólag elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül küldik ki. Ez azt jelenti, hogy – a saját ügyfélkapus benyújtástól eltekintve – ebben az évben nem az érintett gazdák, hanem a képviselőik (meghatalmazottak, elsődleges képviselő, kamarai meghatalmazottak) kapják meg a végzéseket. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu