2021. július 30. péntek Judit, Xénia

Hírek - Föld

Félelmetesen elszálltak a termőföldárak Magyarországon: sürgős megoldás kellene

Hetvenszeresére nőtt a termőföld ára Magyarországon, miközben Olaszországban az a drágulás csak hatszoros, Ausztriában négyszeres, Hollandiában pedig tizenötszörös, derült ki a Világgazdaság Beruházási kényszer az agráriumban című konferenciájának egyik panelbeszélgetésén.
 
 

A termőföld ára a hetvenszeresére nőtt, óriási kereslet van rá, hiszen csak korlátozott számban áll rendelkezésre, és mindezek ellenére elég mostohán kezeljük, mondta a beszélgetésen Sáhó Ákos, az Agrotax ügyvezetője. Kiemelte, hogy rengeteg olyan szabályozás van, ami korlátozza a termőföldek finanszírozását és a vásárlását is, pedig a másik oldalról nézve, igény mindenképpen van rá. Ráadásul bizonyos birtoknagyság alatt nem is fenntartható a gazdálkodás, tudatta a Világgazdaság.

Leskó Tamás, az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány ügyvezető igazgatóhelyettese a szabályozásról szólva hozzátette, hogy már vannak kormányzati elképzelések az egyszerűsítésre. Az örökléssel kapcsolatban, például az osztatlan közös tulajdonok esetében, ahogy telik az idő, úgy fokozódik a probléma. Szerinte egy-egy tábla földnek akár több száz tulajdonosa is lehet. Ha értelmes méretű parcellákat alakítanának ki, legalább a probléma újratermelődése megszűnne, tette hozzá.

Hollósi Dávid, a Takarékbank Agrár Üzletág igazgatója régóta tapasztalja, hogy a termőföld hitelezése a bankoknál nehéz terület, aminek a szabályozói környezet az egyik legnagyobb okozója. A termőföldet nem szabad minden más eszközhöz hasonlítani, mert véges számban áll rendelkezésre. Hozzátette, hogy rengeteg területet vonnak ki a termelésből, változik a mezőgazdaságra alkalmas földek aránya, és mindig is kérdés volt, hogy egyáltalán a bankok akarják-e hitelezni a termőföldeket. A Takarékbank például november elején jön ki egy ilyen termékkel.

2050-re 9 milliárd ember lesz a Földön, ráadásul egy dinamikusan fejlődő ágazatról beszélünk, így rengeteg érv és ellenérv van arra, hogy a termőföldek ára nőni fog, mondta Hollósi Dávid. Szerinte, ha valaki ma pénzt akar látni Magyarországon a földvásárlásból, akkor ilyen árak mellett nem is szabadna földet venni, ugyanis csak azon dolgozna a jövőben, hogy a befektetett összeg megtérüljön. Úgy véli, hogy a környezet is arra spekulál, hogy a földek ára nőni fog a jövőben, ugyanis Olaszországban hatszoros, Ausztriában négyszeres, Hollandiában 15-szörös árak vannak.

Leskó Tamás is úgy véli, hogy van még tere a földárak emelkedésének. Ugyanakkor összességében úgy látják, hogy már most is nagyon drága a föld, ha azt nézzük, hogy például mennyi jövedelmet tud termelni. Nagyon elszaladtak az árak, tette hozzá.

Hollósi Dávid kiemelte, hogy az ágazat 5-6 milliárd forintnyi eredményt állít elő, aminek körülbelül 70 százaléka az uniós támogatásokból származik. A válság idején az emberek elhalasztották például az autó- vagy ingatlanvásárlást, de élelmiszert fogyasztottak, tehát nincs akkora hozam, de az ágazat sokkal kiszámíthatóbb. A GDP kétszeresét szívja fel az ágazat hitelben, de az igazgató mégsem fél attól, hogy a hiteleket nem fogják tudni majd visszafizetni. A tudásalapú hitelezés fogja ezt eldönteni: aki ért hozzá, az versenyelőnyben lesz, mondta még Hollósi Dávid.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A mezőgazdaságot, nyíltan vagy burkoltan, de mindenhol támogatják a világon. Az Hollósi Dávid szerint nem lehet vita tárgya, hogy a támogatás jó vagy rossz, ha ugyanis nem lenne, akkor jönne a piac, a méretgazdaságosság, és nagyon megnehezedne a gazdák sorsa.

A cikkben szereplő kép Kallus György és a Világgazdaság tulajdonát képzi.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu