Felkészülni! - Nyakunkon a jogszabályváltozások

MTI
Jön a biztonsági elemekkel ellátott papír a földvásárlásnál.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A parlament múlt nyáron fogadta el a földforgalmi törvényt, amely lépcsőzetesen lép hatályba, március 1-től adásvételi szerződést földre csak biztonsági elemekkel ellátott papíron lehet kötni, illetve ekkortól kell alkalmazni az elővásárlás szabályait is.

Föld eladása esetén, elővásárlási joga első helyen az államnak van. Az államot követik azok a helyben lakó földművesek, akik az eladáskor használják a földet, majd az egyéb helyi földművesek következnek.

Az utóbbi csoporton belül előnyt élveznek a családi gazdálkodók, a fiatal földművesek, továbbá a pályakezdő gazdálkodók. Ugyancsak előnyt élvez - de csak szántó, legelő gyep és fásított terület eladása esetén - az, aki legalább egy éve állattartó telepet üzemeltet.

Az elővásárlási szabályokat nem kell alkalmazni akkor, ha a tulajdonos közeli hozzátartozója a vevő, illetve a közös tulajdonban lévő föld egyik tulajdonostársa váltja magához a többi földet.

Az elővásárlásra jogosultak a helyi önkormányzat hirdető tábláján értesülhetnek arról, hogy lehetőségük nyílt e joguk gyakorlására, a szerződést ugyanis - a megkötést követően - 8 napon belül ki kell függeszteni.

Ugyancsak március 1-től lépnek hatályba a helyi földbizottságot létrehozó szabályok. Valamennyi helyi földhasználó - a magánszemélyek és a cégek is - gazdálkodói közösséget alkotnak. Ők választják meg a helyi földbizottságot, amely 3-9 tagú. Feladata - egyebek mellett - a spekulatív földszerzés megakadályozása.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03