Felkorbácsolt indulatok a föld megadóztatása miatt

agrarszektor.hu
Reálisnak nevezte Tiba István fideszes térségi országgyűlési képviselő, korábbi balmazújvárosi polgármester, hogy a településen a termőföldre aranykoronánként megállapított települési adót vetettek ki. A földadó ellen ugyanakkor az érintett gazdálkodók ma félpályás útlezárásos tiltakozó demonstrációt tartottak, mivel szerintük "a földadó az első lépés földjük elvesztéséhez". Az új adóztatási lehetőséggel kapcsolatban ma teljes az értelmezési és "helyzetértékelési káosz". A Jobbik beadványára az ombudsman mérlegelheti, Alkotmánybírósághoz fordul-e.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem ismerek még egy olyan foglalkozást, csak a földből élőkét, amelynek a műveléséhez támogatást kapnak - fogalmazott Tiba István fideszes országgyűlési képviselő, Balmazújváros korábbi polgármestere az MTI-nek annak kapcsán, hogy a település adót vetett ki a közigazgatási területéhez tartozó földekre. Egyúttal reálisnak nevezte az aranykoronánként meghatározott, így arányosnak tartott települési adót. Ez a fajta adó igazságosabb, mintha az önkormányzat a kommunális adót emelte volna fel 9 ezer forinttal - jegyezte meg, és utalt arra, hogy éppen a gazdálkodók nagyméretű munkagépei miatt kell sok belterületi utat felújítani.

 


MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

Az érintett gazdálkodók ugyanakkor ma félpályás útlezárásos demonstrációval tiltakoztak a földadó ellen. Nemzeti zászlókkal és transzparensekkel felszerelt traktoraikkal és más munkagépeikkel felsorakoztak a városháza előtt is. A gazdák konkrétan azt nehezményezik, hogy az önkormányzat a földtulajdonoskra aranykoronánként évi 300 forintos települési adót vetett ki, ami számításaik szerint hektáronként 10 ezer forint adót jelent évente. Az új adó a földtulajdonból származó jövedelem 15-20 százalékát is kiteszi - mondta Szűcs Gergely, a demonstráció szervezője.

Kifogásolják azt is, hogy az önkormányzat az adót elsősorban a belterületi utak fejlesztésére, nem pedig a dűlők korszerűsítésére kívánja fordítani. Helyi polgárként egyetértünk a belterületi útfejlesztéssel, ahhoz szívesen hozzájárulunk, de erősen kifogásoljuk, hogy a külterületekre, ahonnan ezt a pénzt beszedik, alig jut a fejlesztésből - közölte Szűcs Gergely.

Rózsa Péter ismert balmazújvárosi biogazdálkodó szerint "a földadó az első lépés a föld elveszítéséhez". Magyarázatként hozzátette: amelyik gazda nem tudja fizetni, jelzálog kerül a földjére, amely később a föld elvesztéséhez vezethet. Azzal kapcsolatban, hogy a gazdák európai uniós támogatást kapnak a földterületért, megjegyezte: az az árbevétel kompenzálására szolgál, a települési adó pedig a helyi gazdákat hozza hátrányos helyzetbe a szomszéd falvak gazdáival szemben.

Veres Margit, Balmazújváros független polgármestere elmondta: miután útfejlesztésre már nem lehet uniós forrásokra pályázni, az önkormányzat a települési adó mellett döntött. Számításaik szerint az évente befolyó 45 millió forintból megkezdik a mintegy 10 kilométernyi belterületi út korszerűsítését, de jut a forrásból a dűlőutak rendbetételére is.


MTI-fotó: Czeglédi Zsolt

 

A polgármester tájékoztatása szerint a gazdákkal folytatott korábbi tárgyalásokon megállapodtak abban, hogy ők jelzik majd, az adott időszakban melyik dűlőút felújítására lenne szükség. Minden ilyen tárgyalás előtt nyitottak vagyunk - mondta a polgármester, megjegyezve, hogy a demonstráció napján is egyeztet a gazdálkodók képviselőivel. Szerinte többségük megértette a települési adó szükségességét.

Mint ismert, az önkormányzati földadó kivetésének lehetőségét az adótörvények tavalyi módosításával teremtette meg a parlament. Az elmúlt időszakban egymásnak ellentmondó nyilatkozatok láttak napvilágot arról, hogy az adó életbe léptetése törvényes-e, és az új lehetőséggel végül hány település élt. Az agrártárca és a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) eddig hat-hét ilyen települést tartott nyilván, de Balmazújváros nem volt köztük. A földadóval kapcsolatos viták miatt a Jobbik jelezte, hogy Székely László ombudsmanhoz fordul. A parlamenti párt azt igyekszik elérni, hogy az ügy az Alkotmánybíróság elé kerüljön.

Az agrártárca korábban bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz a földadó kivetésének megakadályozására, később viszont úgy foglalt állást, hogy  nem igazolódtak be a félelmek, mivel végeredményben kevés településen éltek a földadóztatás lehetőségével. A TÖOSZ viszont máris jelezte, hogy jövőre az önkormányzatok fele - tehát akár 1600 település - is bevezetheti a földadót, ha addig e lehetőség hatályban marad.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02