2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Föld

Földháborúba kezdett a külföldi cég - A csúcstárca kiáll a hazai gazdák mellett

Földháborúnak nevezte az enesei földek jogos bérlői és a korábbi bérlő vállalat között kialakult viszályt Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára. Szerinte ugyanis az angol-ír hátterű Inícia Zrt. jogellenesen próbálja megőrizni egykori földbérleteit, ezzel fenyegetve a környékbeli gazdákat.
 
 

Az államtitkár szerint a külföldi cégnek 20 éves bérleti szerződése volt 500 hektár földre. A lejárt szerződés ellenére a vállalat nem vonul le a területről, így jogellenes tevékenységet végez a helyi gazdákkal szemben - írja a kormany.hu. 

A helyzetet nehezíti, hogy a környéken több jegyző és önkormányzat ad birtokvédelmet a cégnek. Így az állami tulajdonú földről az államot a jegyzők - a lejárt szerződésű cég javára - kitiltották. Bitay Márton ezért úgy véli, hogy érdemes lenne büntetőjogi szempontból is megvizsgálni azt, hogy miért döntöttek így a jegyzők.

Úgy véli, hogy az Inícia Zrt. a magyar gazdáktól próbálja meg elvenni a magyar állami földeket, ráadásul van olyan földtábla is, amelyet nem a vállalat vetett be, ennek ellenére már belearatott. Az államtitkár ezért kiemelte: mindenkit meg fognak védeni, aki a Földet a Gazdáknak program nyertese, akár jogi, akár fizikai védelemről legyen szó. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet támogatást nyújt a gazdáknak, így őrző-védő cég segítségével is meg tudják védeni a területeiket és a terményeiket.

A céggel szemben jogi lépéseket tett a tárca, folyamatban vannak a birtokperek, Az első per első ítélete az államnak és az új bérlőknek kedvez.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben