Földháborúba kezdett a külföldi cég - A csúcstárca kiáll a hazai gazdák mellett

agrarszektor.hu
Földháborúnak nevezte az enesei földek jogos bérlői és a korábbi bérlő vállalat között kialakult viszályt Bitay Márton, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) állami földekért felelős államtitkára. Szerinte ugyanis az angol-ír hátterű Inícia Zrt. jogellenesen próbálja megőrizni egykori földbérleteit, ezzel fenyegetve a környékbeli gazdákat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az államtitkár szerint a külföldi cégnek 20 éves bérleti szerződése volt 500 hektár földre. A lejárt szerződés ellenére a vállalat nem vonul le a területről, így jogellenes tevékenységet végez a helyi gazdákkal szemben - írja a kormany.hu. 

A helyzetet nehezíti, hogy a környéken több jegyző és önkormányzat ad birtokvédelmet a cégnek. Így az állami tulajdonú földről az államot a jegyzők - a lejárt szerződésű cég javára - kitiltották. Bitay Márton ezért úgy véli, hogy érdemes lenne büntetőjogi szempontból is megvizsgálni azt, hogy miért döntöttek így a jegyzők.

Úgy véli, hogy az Inícia Zrt. a magyar gazdáktól próbálja meg elvenni a magyar állami földeket, ráadásul van olyan földtábla is, amelyet nem a vállalat vetett be, ennek ellenére már belearatott. Az államtitkár ezért kiemelte: mindenkit meg fognak védeni, aki a Földet a Gazdáknak program nyertese, akár jogi, akár fizikai védelemről legyen szó. Ez azt jelenti, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet támogatást nyújt a gazdáknak, így őrző-védő cég segítségével is meg tudják védeni a területeiket és a terményeiket.

A céggel szemben jogi lépéseket tett a tárca, folyamatban vannak a birtokperek, Az első per első ítélete az államnak és az új bérlőknek kedvez.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?