2021. december 6. hétfő Miklós

Hírek - Föld

Földpiac, az utolsó felvonás – még hét hónapig konkurencia nélkül

Konkurencia nélkül vásárolhatnak a magyar magánszemélyek a földpiacon még jövő év május 1-ig. Ezután vagy az új Földtörvény vagy az új vásárlók tőkeereje vagy a kettő egyszerre fogja korlátozni a földvásárlás lehetőségét, ami az utolsó extraprofittal kecsegtető, ugyanakkor szuperbiztonságos befektetés - állítja Fűr Zoltán a Földbróker.hu elemzője.
 
 

Az új kormány első intézkedései nyomán, a nyáron erős kommunikáció közepette, de lényegesen nem változott a Földtörvény. A Parlament őszi törvénykezési terve szerint nem foglalkoznak a Földtörvénnyel, tehát január 1-jével nem várható változás.

A moratórium-hosszabbítási kérelem dokumentációja nem került nyilvánosságra és a politikai vezetők sem tartják kizártnak, hogy Brüsszel nem hosszabbítja meg a moratóriumot. Jelen állás szerint kevés ország támogatja a moratórium-hosszabbítást: az újonnan csatlakozók és Franciaország, aki vélhetően a következő költségvetési időszak vitáihoz építi előre a szövetségesi körét.

Ezekből adódik a következtetés: a lejáró moratóriummal párhuzamosan 2011. május 1-től lehet új földtörvény, de addig az ismert játékszabályok mellett lehet vásárolni.

A szántóárak erős szórással a 850-950 ezer Ft/ha sávban mozognak, de néhány vidéken már jóval 1 millió Ft felett járnak az árak. Képzeljük el annak a hírnek a hatását, hogy valamelyik fontosabb EU tagállam nyilvánvalóan ellenzi a moratórium meghosszabbítását.

Egy többszereplős piacon a privát befektetők legfőbb konkurenciája a mezőgazdasággal foglalkozó gazdasági társaságok lehetnek, nem a külföldiek. A helyismeretük és banki hátterük komoly lépéselőnyt fog nekik biztosítani mindenkivel szemben.

A Földtörvény szigorításáról elég sok riogatás elhangzott már, de inkább meg kell várni a konkrét törvényi előkészítést, mert annak alkotmányosnak és EU-konformnak kell lennie, (a földtulajdon a tőke szabad áramlása fejezetben van), és közben Magyarország az EU soros elnöke lesz.

Becslésünk szerint a derogáció utáni időszakra 1,5-2,5 MFt/ha közötti árak várhatók a nagyobb területekre (10-500 ha) és 1 MFt/ha alatti árak a kicsi és az osztatlan közös tulajdonokra.

Befektetőként a mai világban csak ritkán adódik lehetőség a nagy nyereség és az alacsony kockázat párosítására. A haszon és biztonság együtt van jelen a földpiacon, azaz a lehetőség a földön hever.

www.foldbroker.hu

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó