Földügyi államtitkár: semmi sem történt Mészáros Lőrinc miatt

agrarszektor.hu
Jogi viták játszottak szerepet abban, hogy az agrártárca a közelmúltban módosította számos értékesíteni kívánt állami földterület árverezési időpontját - jelentette ki rendkívüli sajtótájékoztatóján Bitay Márton Örs, az agrártárca földügyi államtitkára. Szerinte a változtatáshoz semmi köze nincs annak, hogy a közelmúltban "baráti kávézás" közben beszélgetett Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, aki jelentős állami területeket vett meg az eddigi liciteken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A kapitány kérdezi a hajógépésztől:
- Mennyi?
- Harminc - hangzik a válasz.
- Mi harminc? - így az újabb kérdés.
- Mi mennyi? - kérdez vissza a gépész.

Ezzel a viccel érzékeltette Bitay Márton Örs, hogy szerinte ma földügyekben milyen vitát folytatnak a parlamenti ellenzéki pártok a kormánnyal. A földügyi államtitkár azt követően tartott rendkívüli sajtótájékoztatót "Földügyek és kávé, avagy hogyan hazudik az ellenzék" címmel, hogy nemrég a budapesti Four Seasons Hotel Gresham Palace-ban együtt látták kávézni Mészáros Lőrinc felcsúti polgármesterrel, akit az állami földárverések egyik legnagyobb nyertesének tartanak.

Bitay Márton Örs sajtótájékoztatóján megjelent Sallai R. Benedek LMP-s országgyűlési képviselő is, aki személyes érintettségként értékelte, hogy "ritkán szokták lehazugozni". Beszélni kell arról, hogy az agrártárca, illetve a nemzeti földalapkezelő szervezet (NFA) a Bitay-Mészáros kávézás után módosította olyan állami földterületek árverezési körülményeit, amelyek közül többet a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Búzakalász 66 Felcsút Kft. bérel - utalt a közelmúltbeli történésekre a képviselő saját rögtönzött tájékoztatóján az agrártárca Kossuth téri székháza előtt.

A földügyi államtitkár ugyanakkor cáfolta, hogy a Mészáros Lőrinccel folytatott kávézásnak bármilyen köze lenne a hamarosan kezdődő újabb állami földlicitekhez. Szerinte annyi történt, hogy csaknem 700 meghirdetett földterület árverezési időpontját május 19-ről május 30-ra módosították, amelyek közül néhányat Mészáros Lőrinc cége használ. Nem a kávézás és nem a Mészáros-féle területek miatt változott azonban az időpont - szögezte le Bitay Márton Örs.

Bitay Márton Örs (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

Az államtitkár indoklása szerint a csaknem 700 földterület árverezési időpontját azért módosították, mert jogi vita alakult ki a licitek megkezdését befolyásoló úgynevezett határnap-számításnál. Az idevonatkozó szabályozás ugyanis azt írja elő, hogy az állami földeket a meghirdetést követő harminc nap után lehet elárverezni, de nem volt egységes jogi értelmezés abban, hogy a harmincnapos terminusba az a nap is beleszámít-e, amikor a hirdetmények felkerültek a kormányhivatalok és az NFA honlapjára. Annak érdekében, hogy ne merüljenek fel törvényességi aggályok, az újabb állami árverési forduló kezdési időpontját május 19-ről május 20-ra módosították, a május 19-re meghirdetett földek árverezését pedig május 30-ra helyezték át - közölte az államtitkár.

Véletlenül futott össze a Greshamben Mészáros Lőrinccel, akivel "baráti kávézás" közben a fociról beszélgetett - fogalmazott Bitay Márton Örs. Ha valakivel - tette hozzá - konspirációs beszélgetést akarna folytatni, nem a Greshamben találkozna, ahol ráadásul éppen akkor "hemzsegett a sajtó" a taxisok tüntetése miatt. Hivatali munkájáról csak főnökeivel és beosztottaival tárgyal, és kávéját is maga fizette, mert "államtitkári fizetéséből egy kávét mindenhol megengedhet magának az országban".

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?