2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Föld

Fontos döntés született az osztatlan közös földtulajdonok ügyében

Az osztatlan közös tulajdon felszámolását segítő új jogszabály újabb jelentős lépés az átlátható tulajdonosi rendszer, és az optimális birtokszerkezet kialakítása felé, jelentette ki Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára.
 
 

Az országgyűlés július 3-án fogadta el az osztatlan közös földtulajdon rendezéséről szóló törvénycsomagot, amely olyan jelentőségű, hogy a kormány döntésének megfelelően önálló törvénycsomagként nyújtotta be az Agrárminisztérium, írta meg a Napi.hu. Az osztatlan közös tulajdoni forma problémája azonban nemcsak a mintegy 170 ezer regisztrált magyar földművest érintheti. A szaktárca érdekeltté szeretné tenni azokat is az osztatlan közös földtulajodon megszüntetésére, akik például a Budapesten élnek, de vidéken örököltek földet.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Ha valaki szeretné megvásárolni a nem elérhető vagy vélhetően már elhunyt tulajdonostárs tulajdoni hányadát, a törvény hatályba lépése után egy értékbecslést követően az adott tulajdoni hányadra eső pénzösszeget bírósági letétbe kell helyeznie, hogy magához válthassa az adott földrészletet.. Magyarországon 15 év az ingatlan-elbirtoklás ideje. Ezzel szemben áll azonban, hogy a tulajdonjogi igények nem évülhetnek el. Ezért a jogszabály szerint 15 évig kell letétbe helyezni az adott összeget, s ha nem jelentkeznek a tulajdonosok, 15 év után az összeg az államra száll.

A megosztás nem kötelező, önkéntes alapon működik. Ideális helyzet is létezik, ha például valaki a testvérével van osztatlan közösben egy örökölt földön, amit haszonbérbe adnak. Azoknak azonban, akik 1/1-es tulajdont szeretnének kialakítani, arra most lehetőséget kínálnak, ahogy annak a tulajdonostársnak is, aki ki akar maradni ebből. Az állam csak legvégső esetben lép be közbe, akkor, ha semmilyen más módszer nem működik. Ebben az esetben az állam, a Nemzeti Földügyi Központ kisajátítja az adott területet, mondta Nagy János, az Agrárminisztérium földügyekért felelős helyettes államtitkára.

A törvény szerint azonban, ha lehet, meg kell kísérelni az összes tulajdonostárs felkutatását, amit igazolni is kell a földhivatalnál. Korábban mindenki beleegyezésére szükség volt a megosztáshoz. A módosításnak köszönhetően elég lesz az 50% +1 tulajdoni arány. Olyan személy azonban nem vehet részt az egyezségben, aki legalább három éve nem tulajdonostárs. Az új szabály szerint ugyanakkor nem kell földművesnek lenni ahhoz, hogy 1 hektárnál nagyobb földterületet szerezzen valaki, és 300 hektár fölé is mehet egy tulajdonostárs földtulajdon-szerzése.

A megosztási egyezség deklarálásában egy új fejlesztésű, ingyenes állami szoftver is segít, amit minden érdekelt tulajdonostárs, illetve minden magyarországi ügyvéd használhat majd. Amennyiben nincs egyezség, a szoftver aranykorona-arányosan és tulajdoni hányad szerint területarányosan kidolgoz akár többféle megoldást, amit fel lehet ajánlani a tulajdonostársaknak. Amelyiket elfogadják, azt be lehet nyújtani a földhivatalnál és kész, megvannak az új helyrajzi számok.

Az Agrárminisztérium azt szeretné elérni, hogy mindig legyen valaki, aki a többiek tulajdoni hányadát magához váltja. Ha nincs meg a tulajdonostárs, akkor az összeget letétbe kell helyezni. Ezt a megoldást nevezik "bekebelezésnek", ami azt jelenti, hogy valaki magához váltja az adott tulajdoni hányadot, de ez nem egyenlő az elbirtoklással, itt ugyanis pénzben megváltják az adott területet, mondta Nagy János.

Az osztatlan közös tulajdonnál a földhasználat és a tulajdon elválik egymástól. A most érvényes haszonbérleti szerződéseket, egyéb bérleti szerződéseket a megosztás nem szünteti meg, viszont hozzá kell igazítani azokat az új helyrajzi számokhoz. A minimálisan kialakítható területnagyság azonban művelési áganként eltérő. A törvény szerint a tulajdonostársak felelőssége a művelési ág rendezése. Először érdemes a művelési ágat a valós természetbeni állapotoknak megfelelően átíratni. Az új szabályok szerint mindehhez nem kell földmérő, helyszíni mérés, keretmérés, esetleges térképezési hibák feltárása, az átvezetést elvégzi az ingatlan-nyilvántartást vezető kormányhivatal. Az eredeti ingatlan mérete viszont nem változhat, azon belül jönnek létre az új helyrajzi számok.

A helyettes államtitkárnak meggyőződése, hogy mivel mindenkinek kínálnak megoldást, nem lesz olyan érintett, aki ne találna számára kedvező alternatívát a törvénycsomagban. Az összes mezőgazdasági művelési terület közel fele, 2,4 millió hektár, 1 millió 60 ezer ingatlan érintett osztatlan közös földtulajdonnal, ezek rendezésével teljesen átalakulhat a birtokstruktúra, ami a földárakat ismét megemelheti, hiszen az 1/1 sokkal többet ér. Ezzel és az egyes földügyi tárgyú törvények módosításával az agrárium összes szereplőjének pozitív változások jönnek. Nagyon nagy, történelmi változások várhatók, tette hozzá Nagy János.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu