Gazdag termés szegényes áron

MTI
Jók a terméskilátások kukoricából Békés megyében. A gazdálkodók közel 106 ezer hektáron termeltek kukoricát, az országos vetésterületnek a tíz százalékán - tájékoztatta a Békés Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetsége az MTI-t.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Barabás Béla kiemelte: szép a növényállomány, biztatóak a terméskilátások az idei évben. Vannak azonban területek, ahol a növényállományt megviselte a korai, májusi aszály, egyes fajtáknál a szokásosnál rövidebbek a csövek, ez okozhat meglepetéseket. A betakarítás szeptember második felében elkezdődik Békésben. Az aratás a kukorica fajták természetes biológiai érése szerint történik a kedvező nyárvégi időjárásnak köszönhetően. Az idei évben jelentős többletköltséget okoz a termelőknek a kukorica szárítása. A csapadékos időjárás miatt a termés döntő hányadát húsz százalék feletti víztartalommal tudják betakarítani, amit raktározáshoz 14 százalékra kell csökkenteni.

A termésátlag hektáronként a kilenc tonna mennyiséget is meghaladhatja a magas humusztartalmú, kiváló adottságú területeken - mondta el az MTI érdeklődésére Dominkó Sándor gazdálkodó, az Orosfarm ügyvezetője. Hozzátette: Békés megyében 2014-ben az elmúlt közel tíz év legjobb termése várható. A terméshozam a gyengébb talajadottságú Észak-Békésben 6-7 tonna között várható. A szakember szerint a takarmánynövény érése az elmúlt napokban felgyorsult, a korai érésű fajtákkal a társaság a betakarítást szeptember közepén elkezdi. Jó a kukorica minősége Békés megye egész területén, magas a szemek fehérje tartalma, nincs aflatoxin fertőzés és egyéb, a kukorica beltartalmát csökkentő kártétel. Alacsony a kukorica ára, a búzatermésnek jelentős hányada takarmányminőségű lett, a több mint három millió tonna kalászos takarmány rontja a kukorica piaci pozícióit.

A kiváló terméshozam nem nyújt extra jövedelmet a termelőknek 2014-ben. Bozó József, a Kígyós-Agrár Kft. ügyvezetője elmondta: rendkívül alacsony a kukorica átvételi ára, a kereskedők jelenleg tonnánként 35-37 ezer forintot kínálnak érte. Jelentős többlet költséget okoz a szárítás, egy tonna termésnél a víztartalom egy százalékkal csökkentésének szolgáltatási ára meghaladja a négyszáz forintot. A szakember szerint érdemes kivárni a betakarítással és raktározni a termést.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03