Gazdák figyelem! Pénteken kezdődik a nagy mezőgazdasági összeírás

Gazdák figyelem! Pénteken kezdődik a nagy mezőgazdasági összeírás

MTI
Online kitöltési szakasszal kezdődik pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) mezőgazdasági összeírása, az Agrárcenzus 2020 - közölte a KSH szerdán az MTI-vel.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Közleményük szerint a hazai mezőgazdasági termelés aktuális helyzetét felmérő, teljes körű, országos összeírását a koronavírus-járvány miatt, két részletben végzik. Az online kérdőív kitöltésére az érintetteknek június 30-ig van lehetőségük. Azokat az egyéni gazdálkodókat, akik nem élnek az online kitöltés könnyebbségével, összeírók fogják felkeresni, a tervek szerint 2020 őszén - tették hozzá. Felhívják a figyelmet, hogy az adatszolgáltatást kormányrendelet írja elő, így az érintettek számára a válaszadás kötelező. Az adatokat a KSH statisztikai célra gyűjti, azokat csak összesítve, név nélkül publikálja. 

A felmérésben a KSH adatokat kér többek között a növénytermesztési jellemzőkről, állatállományról, a mezőgazdaságban dolgozókról, illetve az adatszolgáltatók egy részétől az épületekről, trágyázási módszerekről, továbbá a hazai információigényeket figyelembe véve az agrárdigitalizációról is. Így az összegyűjtött adatok széleskörű elemzési lehetőséget biztosítanak majd. Az adatokból nyert mezőgazdasági "térkép" a következő évek döntéseit, forrásfelhasználását alapjaiban befolyásolja, ezért a pontos válaszadás a mezőgazdaságban dolgozók kiemelt érdeke - közölték. Az elektronikus adatgyűjtés és a pontos adatszolgáltatás lehetőséget nyújt arra, hogy az Agrárcenzus előzetes adatait már 2021 tavaszán megjelentesse a KSH. A részletes, településszintű adatok 2021. végén válnak hozzáférhetővé.

Agrárcenzust tízévente hajtanak végre a világ minden táján, az Európai Unió tagállamaiban erre 2019 ősze és 2021 tavasza között kerül sor. A népszámlálások után a második legtöbb embert érintő felmérés, összesen mintegy 750 ezer címen valósul meg Magyarországon - közölte a hivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43