Ha kell, kirúgják az állami földlicitek nyerteseit

agrarszektor.hu
Megtiltotta a kormány, hogy a Mezőhegyesen már elárverezett állami földekre a nyertesekkel adásvételi szerződéseket kössön az agrártárca irányítása alatt álló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A licitek eredményeit utólagosan azért semmisítik meg, mert a kormány megalapítja a "Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnak" nevezett állami mintagazdaságot, ehhez pedig földre van szükség. A döntésben azonban az is szerepet játszhatott, hogy a már elárverezett mezőhegyesi állami területek jelentős részét a ma működő, nemkívánatosnak tartott Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vezetői szerezték meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Utasította a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy az irányítása alatt álló NFA ne kössön adásvételi szerződéseket azokkal, akik nyertek a még tavaly év végén megtartott, mezőhegyesi állami földárveréseken - derül ki a kormány hétfőn megjelent határozatából. Legalábbis azokra a földekre nem lehet szerződéseket kötni, amelyekre az újonnan létrehozni kíván, állami mezőhegyesi mintagazdaságnak szüksége lehet. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a kormány az állami ménesre alapozva Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven kíván új állami mintacéget létrehozni Mezőhegyesen.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek kapcsán már tegnap bejelentette, hogy leállítják a mezőhegyesi állami földárveréseket. Azt azonban csak a most megjelent kormányhatározat egyértelműsítette, hogy utólagosan megsemmisítik a már megtartott állami földlicitek eredményeit is, ha a földekre az új mintagazdaságnak szükség lehet.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A kormányhatározat szerint Farkas Sándor fideszes képviselő, mezőhegyesi újjászervezést koordináló kormánybiztos feladata lett, hogy kijelölje azokat az erdő- és földterületeket, amelyek az új mintagazdaság működéséhez kellenek. Lázár János korábban arról beszélt, hogy a ménesbirtokot 2200-2300 hektáron akarják újraalapítani.

Az Index szerint nem csak a földszükséglet járulhatott hozzá az árverési eredmények utólagos megsemmisítéséhez, hanem az is, hogy a már elárverezett földek jelentős részét a tavalyi liciteken a ma működő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. menedzsmentje szerezte meg. Lázár János tegnapi MTI-s nyilatkozatában egyértelműsítette, miért tartja a kormány nemkívánatosnak a 2004-es privatizáció után létrejött céget. A miniszter szerint ugyanis "az 1784 decemberében alapított ménesbirtok a 2004-es privatizációig nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégibb állami birtoka volt. A szocialista kormány azonban kiárusította ezt az értéket, amivel egy magáncég kezébe helyezte több száz mezőhegyesi család megélhetését, megpecsételve ezzel a település sorsát is. Az eltelt 12 év tanulsága alapján bátran kijelenthetjük: a privatizáció megbukott, ami magával sodorta az egész várost" - fogalmazott MTI-s nyilatkozatában a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?