2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Föld

Ha kell, kirúgják az állami földlicitek nyerteseit

Megtiltotta a kormány, hogy a Mezőhegyesen már elárverezett állami földekre a nyertesekkel adásvételi szerződéseket kössön az agrártárca irányítása alatt álló Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA). A licitek eredményeit utólagosan azért semmisítik meg, mert a kormány megalapítja a „Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaságnak” nevezett állami mintagazdaságot, ehhez pedig földre van szükség. A döntésben azonban az is szerepet játszhatott, hogy a már elárverezett mezőhegyesi állami területek jelentős részét a ma működő, nemkívánatosnak tartott Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. vezetői szerezték meg.
 
 

Utasította a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy az irányítása alatt álló NFA ne kössön adásvételi szerződéseket azokkal, akik nyertek a még tavaly év végén megtartott, mezőhegyesi állami földárveréseken – derül ki a kormány hétfőn megjelent határozatából. Legalábbis azokra a földekre nem lehet szerződéseket kötni, amelyekre az újonnan létrehozni kíván, állami mezőhegyesi mintagazdaságnak szüksége lehet. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a kormány az állami ménesre alapozva Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság néven kíván új állami mintacéget létrehozni Mezőhegyesen.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek kapcsán már tegnap bejelentette, hogy leállítják a mezőhegyesi állami földárveréseket. Azt azonban csak a most megjelent kormányhatározat egyértelműsítette, hogy utólagosan megsemmisítik a már megtartott állami földlicitek eredményeit is, ha a földekre az új mintagazdaságnak szükség lehet.

MTI-fotó: Rosta Tibor

A kormányhatározat szerint Farkas Sándor fideszes képviselő, mezőhegyesi újjászervezést koordináló kormánybiztos feladata lett, hogy kijelölje azokat az erdő- és földterületeket, amelyek az új mintagazdaság működéséhez kellenek. Lázár János korábban arról beszélt, hogy a ménesbirtokot 2200-2300 hektáron akarják újraalapítani.

Az Index szerint nem csak a földszükséglet járulhatott hozzá az árverési eredmények utólagos megsemmisítéséhez, hanem az is, hogy a már elárverezett földek jelentős részét a tavalyi liciteken a ma működő Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt. menedzsmentje szerezte meg. Lázár János tegnapi MTI-s nyilatkozatában egyértelműsítette, miért tartja a kormány nemkívánatosnak a 2004-es privatizáció után létrejött céget. A miniszter szerint ugyanis „az 1784 decemberében alapított ménesbirtok a 2004-es privatizációig nemcsak Magyarország, hanem Európa legrégibb állami birtoka volt. A szocialista kormány azonban kiárusította ezt az értéket, amivel egy magáncég kezébe helyezte több száz mezőhegyesi család megélhetését, megpecsételve ezzel a település sorsát is. Az eltelt 12 év tanulsága alapján bátran kijelenthetjük: a privatizáció megbukott, ami magával sodorta az egész várost" - fogalmazott MTI-s nyilatkozatában a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu