2021. december 2. csütörtök Melinda, Vivien

Hírek - Föld

Hajdú-Bihar megyét sem kíméli az aszály: képeken a kiszáradt szántóföldek

Magyarország szinte egész területén óriási a szárazság, és nem kivétel ez alól Hajdú-Bihar megye sem. A régióban kiszáradtak és repedezettek a termőföldek, a traktorok után pedig porzik a szántóföld. Van ahol öntözik a földeket, de a megfelelő vízellátás nagyon kevés területre jellemző.
 
 

Óriási a szárazság az országban, és az aszály Hajdú-Bihar megyében is komoly károkat okoz. Rengeteg a kiszáradt, repedezett szántóföld, a traktorok után pedig porzik a termőföld. Öntözőrendszer csak néhány helyen működik, ilyen például néhány szántóföld Hajdúszovát közelében.

Április 26-án rendezi meg a Portfolio gazdasági portál a Nyugat-magyarországi Agrárfórumot, amely a Pápai Agrárexpó első számai szakmai rendezvényének számít. A konferencián az agrárgazdaság legaktuálisabb témáiról kaphatnak naprakész információkat a résztvevők. A kiemelt témák között szerepel az agráradózási reform, a generációváltás és a sertéságazati helyzet. Ha tájékozott akar lenni az agráriumban, jöjjön el a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra április 26-án! A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Ahogy azt az agrárszektor.hu is megírta az országos aszályhelyzet miatt a kormányzat az idei évtől meghosszabbítja a mezőgazdasági vízhasznosítási idényt, amelyben a gazdák kedvezményesen juthatnak öntözővízhez. Így 2019-től március 1-jétől október 31-ig tart az öntözési idény az eddigi április 15-től szeptember 30-ig terjedő időszak helyett, igazodva a klímaváltozáshoz és a gazdálkodók igényeihez. Az öntözési idényben az alapdíj 70 százalékát átvállalja az állam 2019-ben, a gazdáknak 30 százalékot kell megtéríteniük.

Kiszáradt, repedezett termőföld Sáp közelében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Kiszáradt, repedezett termőföld Sáp közelében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Porzik a szántóföld egy traktor után Földes közelében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Leégett nádas egy termőföld szélén Földes közelében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Öntözőrendszer működik egy szántóföldön Hajdúszovát közelében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Öntözőrendszer működik egy szántóföldön Hajdúszovát közelében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Kóró a száraz, poros szántóföldön Hajdúszovát közelében (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó