2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Föld

Harminc napos ultimátum

Mint ahogy azt már mindenki tudja, a közelmúltban súlyos katasztrófa érte a Veszprém megyei gazdálkodókat, amikor az ajkai timföld gyár vörösiszap tározójának gátja átszakadt, mintegy 1 millió köbméter veszélyes vörös masszával borítva be a térséget. Rengeteg gazdálkodó szenvedett súlyos károkat a környéken, hiszen termőföldjeik így gyakorlatilag használhatatlanok lettek. Az állam három lehetséges alternatívát kínál arra, hogy hogyan folytassák tovább, ennek kiválasztására 30 napot kaptak.
 
 

Az a kérdés foglalkoztatja most leginkább a gazdálkodókat, hogy melyik lenne a számukra legoptimálisabb lehetőség abból a háromból, melyet az állam ajánlott. A gazdálkodó most folyamodhat ahhoz, hogy eladja területeit az államnak, vagy a kormány által felkínált földcserét válassza, esetleg részt vegyen a szakértők által legmegfelelőbbnek tartott energiaültetvény megvalósításában, erre a döntésre még harminc nap áll rendelkezésükre.

Sajnos csak feleannyi érintett vett részt az 1017 hektárt illető 74 földtulajdonosból, a szerdai fórum megbeszélésen, melyet a Vidékfejlesztési Minisztérium miniszteri megbízottja, Szabó Csaba hívott össze.

A Nemzeti Földalap lép megállapodásra azokkal a földtulajdonosokkal, akikről szó van, ez a bérlőkkel együtt közel százhúsz gazdálkodó, kiknek harminc nap áll rendelkezésükre a döntéshez. A miniszteri megbízott hozzátette, hogy a fórum fél sikere miatt a gazdák levélben kapnak értesítést a döntésről.

Pár napon belül elkezdik a területek mentesítését, melyet szintén a megbízott felügyel. A vasút és a tározó között lesz a kiindulási pont, és földcserével, mentesítéssel mintegy 700 hektár termőföldet tisztítanak meg a vörös méregtől. A földcsere egyszerű talajcsere lesz, míg a mentesítést dudarit betárcsázásával akarják kivitelezni, mely szakértői vélemények alapján alkalmas erre a feladatra.

A legnagyobb kihívást egy Boba környéki hetvenkét hektáros láp lesz, melyet először le kell csapolni, és csak utána lesz kivitelezhető a vörösiszap összegyűjtése – mondta el a megbízott.

Szabó Csaba elmondta, hogy a minisztérium kármentesítésre kiírt tenderének nyertese, a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. végzi a földmunkákat, és helyi vállalkozókat is bevontak.

Száz mázsánál is több kukoricája maradt betakarítatlanul – mondta el Vági Imre földtulajdonos az MTI-nek. A gazdálkodó közel 1500 hektáron végzett mezőgazdasági tevékenységet, ennek egy részét földtulajdonosként, másik részét szolgáltatóként. Elmondta, hogy számára egyik kormányzati ajánlat sem optimális, hiszen továbbra is földjein szeretne dolgozni, ehelyett a dudarit kijuttatásán fáradozik.

Azért döntött így, mert véleménye szerint az a rendszer, ahol a több száz ezer forintos befektetéseken már túl lévő, műtrágyázott földeket egy kalap alá vennék a műveletlen, hanyagolt területekkel, akár csak a lakások esetében.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!