Hatalmasat dobtak a földpiacon az állami földárverések

agrarszektor.hu
Kiugró áremelkedést hoztak az állami árverések a hazai termőföldpiacon, mivel egy év alatt átlagosan 40 százalékkal nőttek az árak. Az országos átlag hektáronként 1,4 millió forint, de Tolnában és Hajdú-Biharban már kétmillió forint fölött van egy hektár termőföld ára.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hozzávetőlegesen 200 milliárd forint hitelállomány-növekedést okoztak az állami földárverések, és a forrásokat az állami hitelprogram mellett a kereskedelmi bankok is folyósították - derül ki az Erste Bank közleményéből. A bank Agrár Kompetencia Központja Agrárhorizont nevű kiadványt jelentetett meg, amelyet a most zajló XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokra adott ki.

Mi vár a magyar mezőgazdaságra 2020 után? Tényleg felpörögnek a támogatási döntések? Merre tart a hazai húsipar? Hogyan lesz nemzetközi szinten versenyképes élelmiszeriparunk? Álom vagy valóság a versenyképes állattenyésztés? Hogyan szabadulhatunk meg az import GMO-s szójától? Ha választ akar kapni a hazai agrárium legfontosabb és legaktuálisabb kérdéseire, regisztráljon a Nyugat-magyarországi Agrárfórumra, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

Tavaly és az idén élénkítette a hazai termőföldforgalmat, hogy az állam a "Földet a gazdáknak!" programban 203 ezer hektár földet értékesített 270 milliárd forint értében. Hollósi Dávid, az Agrár Kompetencia Központ vezetője szerint az adatok azt mutatják, hogy felértékelődött a termőföld, a regionális eltérések azonban kiugróan nagyok voltak.

Az árverések adatainak a feldolgozásából az derült ki, hogy átlagosan 40 százalékos volt a földárnövekedés a 2015-ös adatokhoz képest. A legnagyobb árugrás Tolnában volt, ott átlagosan 92 százalékkal nőttek az árak, míg Pest megyében 65, Hajdú-Biharban pedig 62 százalékkal. Ezzel szemben Nógrádban 7 és még Fejér megyében is csak 17 százalékos volt az emelkedés.

Az Erste Bank szerint az árugrás nyomán Tolnában 2,25 millió forintra nőtt egy hektár termőföld átlagára, Hajdú-Biharban pedig 2,1 millióra. Alig marad el tőlük Győr-Sopron megye 1,93 millió forintos átlagárával. A sor végén Nógrád áll 700 ezer forinttal, míg Borsod-Abaúj-Zemplénben 840 ezer volt ez az összeg.

A földrajzi árkülönbségekben szerepet játszik a regionális földminőség is. Hollósi Dávid szerint a gyengébb és jobb minőségű földek között átlagban hektáronként 500-700 ezer forint árkülönbség tapasztalható. Ma már aranykoronánként 40-50 ezer forinttal többet kell fizetnie a vevőnek a jobb földért, mint 2015-ben.

A vevők díjazzák az egybefüggő területeket, 50 hektár felett már érvényesül a táblaméret hatása, ami 25 százalékos ártöbbletet jelent a kisebb táblákhoz képest. A kiugró áremelkedésben az is szerepet játszhatott, hogy az új tulajdonosok kedvező kamatozású és futamidejű hitelekből tudták finanszírozni a termőföld-vásárlásaikat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?