Hazánk tudásátadással támogatja Moldova agráriumát

agrarszektor.hu
Magyarország továbbra is elkötelezett a Moldovai Köztársasággal való szakmai és üzleti kapcsolatok kiszélesítése mellett, jelentette ki Farkas Sándor miniszterhelyettes Zinaida Greceanîi, a moldáv parlament elnökével folytatott tárgyalások után december 12-én, Budapesten.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A megbeszélés során a felek áttekintették az agrárium előtt álló globális kihívásokat, mint például a klimatikus tényezők megváltozását, illetve az új fogyasztói szokások megjelenését. Egyetértettek abban, hogy mindkét fél számára kölcsönösen fontos az eddigi együttműködés továbbfejlesztése, különös tekintettel a jó gyakorlatok (pl.: földtörvény, öntözés stb.), szakmai tapasztalatok, az oktatás és a szakképzés területén, derült ki az Agrárminisztérium közleményéből.

Kép forrása: Getty Images

Magyarország számára kiemelten fontos az öntözés fejlesztése, és arra törekszik, hogy nemzetközi szintéren is bizonyítsa a vízgazdálkodással kapcsolatos kompetenciáját. A miniszterhelyettes a megbeszélés során bemutatta az agrártárca öntözéses gazdálkodás megoldására tett javaslatát, amelyet a napokban fogadott el a Parlament. Hazánk Moldovában a FAO-n keresztül támogatta a kisgazdaságok öntözési technológiájának fejlesztését, a legjobb öntözési gyakorlatok és a modern öntözési technológiák átadása által.

Farkas Sándor miniszterhelyettes örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a meghirdetett pályázaton már 10 moldovai gazda is sikeresen szerepelt. A projekt keretében a megfelelő gazdák kiválasztása után mintaparcellák kerültek kialakításra, hogy a gyakorlati tapasztalatokat közvetlenül szakmai napokon és figyelemfelkeltő kampányok során is átadhassák. Továbbá az Agrárminisztérium a FAO ösztöndíjprogram keretében kötelezettséget vállalt arra, hogy a fejlődő országokból, köztük Moldovából származó hallgatók magyarországi agráregyetemen történő képzését finanszírozza. Farkas Sándor reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben újabb diákokat köszönthetünk majd Moldovából.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43