2022. május 25. szerda Orbán

Hírek - Föld

Helyi földbizottságok: ősszel lesz törvénymódosítás

"Ez egy zseniálisan jó találmány", de akadékoskodhat az unió.
 
 

Az Európai Unió válaszától függ, milyen módosításokat nyújt be a földforgalmi törvényhez a kormány az úgynevezett helyi földbizottságok létrehozása ügyében a parlamenthez. A földadásvételi szerződéseket véleményező, gyakorlatilag vétójoggal bíró testületeknek május elsejéig kellett volna megalakulniuk, de máig nem jöttek létre. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerint a földforgalmi törvényt ősszel módosíthatja a parlament.

Az Európai Unió válaszát várja a földbizottságok ügyében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) - mondta Nagy István, a szaktárca parlamenti államtitkára az MTI tudósítása szerint egy sajtóbeszélgetésen. Szerinte a földtörvényben a földbizottság az egyik olyan részlet, ami ellen uniós kifogás merülhet fel. Ez az egyik törvényes garancia arra, hogy ha egy falu gazdaközössége nem akarja, hogy a földet valaki megvásárolja, meg tudja akadályozni - mondta. Hozzátette: "ez egy zseniálisan jó találmány".

Az Európai Bizottság a földbizottság létrehozását nem tudja megakadályozni, felállításának módját azonban kifogásolhatja. Azt vizsgálhatja egyebek között, hogy mennyire legitimek. Mivel az önkormányzatok képviselőtestületeit teljes legitimitással a település közössége választja meg, ha a földkiadó bizottságokat a települési önkormányzatok választják meg és hagyják jóvá, azon az Európai Unió már kevésbé találhat fogást az államtitkár szerint.

"Legyen a törvény olyan szigorú, hogy vegyen inkább egy fővel kevesebb földet, mint hogy átmenjen a rostán egy olyan, akit nem szerettünk volna" - jelentette ki. A törvényt az unió válasza után - várhatóan ősszel - módosítják, addig a Nemzeti Agrár Kamara elnöksége tudja biztosítani, hogy minden külföldi próbálkozást megakadályozzanak - tette hozzá.

Nem tettek le a további áfacsökkentésről, de nincs semmi konkrétum
A szaktárca továbbra is szeretné elérni az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, ahogy az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi. Nagy István szerint ez "nehéz küzdelem", hiszen 5-10 százalékpontos mérséklés nem jelenik meg a vásárlóknál. Az áfának egy számjegyűnek kell lennie ahhoz, hogy ne nyelje le a kereskedelem a különbözetet. Mindenkinek érdeke, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen, de ennek volumene és gazdasági hatása olyan nagy, hogy nagyon megfontoltan kell dönteni – fogalmazott az államtitkár.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben