Helyi földbizottságok: ősszel lesz törvénymódosítás

agrarszektor.hu
"Ez egy zseniálisan jó találmány", de akadékoskodhat az unió.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Európai Unió válaszától függ, milyen módosításokat nyújt be a földforgalmi törvényhez a kormány az úgynevezett helyi földbizottságok létrehozása ügyében a parlamenthez. A földadásvételi szerződéseket véleményező, gyakorlatilag vétójoggal bíró testületeknek május elsejéig kellett volna megalakulniuk, de máig nem jöttek létre. Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára szerint a földforgalmi törvényt ősszel módosíthatja a parlament.

Az Európai Unió válaszát várja a földbizottságok ügyében a Földművelésügyi Minisztérium (FM) - mondta Nagy István, a szaktárca parlamenti államtitkára az MTI tudósítása szerint egy sajtóbeszélgetésen. Szerinte a földtörvényben a földbizottság az egyik olyan részlet, ami ellen uniós kifogás merülhet fel. Ez az egyik törvényes garancia arra, hogy ha egy falu gazdaközössége nem akarja, hogy a földet valaki megvásárolja, meg tudja akadályozni - mondta. Hozzátette: "ez egy zseniálisan jó találmány".

Az Európai Bizottság a földbizottság létrehozását nem tudja megakadályozni, felállításának módját azonban kifogásolhatja. Azt vizsgálhatja egyebek között, hogy mennyire legitimek. Mivel az önkormányzatok képviselőtestületeit teljes legitimitással a település közössége választja meg, ha a földkiadó bizottságokat a települési önkormányzatok választják meg és hagyják jóvá, azon az Európai Unió már kevésbé találhat fogást az államtitkár szerint.

"Legyen a törvény olyan szigorú, hogy vegyen inkább egy fővel kevesebb földet, mint hogy átmenjen a rostán egy olyan, akit nem szerettünk volna" - jelentette ki. A törvényt az unió válasza után - várhatóan ősszel - módosítják, addig a Nemzeti Agrár Kamara elnöksége tudja biztosítani, hogy minden külföldi próbálkozást megakadályozzanak - tette hozzá.

Nem tettek le a további áfacsökkentésről, de nincs semmi konkrétum
A szaktárca továbbra is szeretné elérni az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentését, ahogy az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi. Nagy István szerint ez "nehéz küzdelem", hiszen 5-10 százalékpontos mérséklés nem jelenik meg a vásárlóknál. Az áfának egy számjegyűnek kell lennie ahhoz, hogy ne nyelje le a kereskedelem a különbözetet. Mindenkinek érdeke, hogy az alapvető élelmiszerek áfája csökkenjen, de ennek volumene és gazdasági hatása olyan nagy, hogy nagyon megfontoltan kell dönteni - fogalmazott az államtitkár.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13