2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Föld

Hiába apad a Duna, több ezer hektárnyi vetés sorsa forog kockán országszerte

Már több mint 70 centit apadt a Duna Budapestnél, az árhullám reggel Baja-Mohács térségében tetőzött. Az apadás hasonló ütemben folytatódik a következő 24 órában.
 
 

Az országban jelenleg 831,8 kilométeren rendeltek el árvízvédelmi készültséget. A Duna Budapesten már több mint 70 centit apadt a tetőzése óta, a tiszai árhullám továbbra is tetőzik - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF).

Budapestnél az apadás az előrejelzések szerinti ütemben történik, 10 órakor a vízállás 515 centiméter volt, ez 73 centiméter vízszintcsökkenést jelent a szombat déli tetőző szinthez képest. A Duna Budapest feletti szakaszának vízjárása alapján az apadás a következő 24 órában hasonló ütemben folytatódik, majd lassulás várható, a magasabban fekvő vízgyűjtőkön elkezdődött hóolvadás miatt. 400 centiméter alá péntek estére süllyedhet a víz szintje. 

Forrás: MTI, Máthé Zoltán

A Tisza árhulláma hosszan tetőzik a Kisköre alatti szakaszon; a lassú levonulást lassítják a mellékfolyókon kialakult kisebb vízszintemelkedések. Az OVF munkatársai az elsőfokú szintek feletti vízállásokat több helyen is mértek a tiszai mellékfolyók közül; például a Krasznán, a Bodrogon, a Zagyván, illetve a Körösök vízrendszerén. Az Országos Vízjelző Szolgálat folyamatosan figyelemmel kíséri a végbemenő folyamatokat és naponta elemzi a kialakult helyzetet - írta az OVF.

A Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság az MTI-vel azt közölte: területükön elsőfokú készültség van érvényben a Fekete-Körösön, a Kettős-Körösön, a Hármas-Körösön és a Sebes-Körös alsó szakaszán. Igazgatóságuk mind a 10 belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben. A belvízzel elöntött terület nagysága 5 570 hektár, melyből 3 260 hektár vetés.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó